Dood president schokt Macedonië

AMSTERDAM - Een vliegtuigongeluk in het zuiden van Bosnië heeft gisteren de Macedonische president Boris Trajkovski het leven gekost. Het toestel waarin de president zat, stortte in zeer mistig weer neer in de buurt van Mostar.

Zowel in Macedonië zelf als daarbuiten is geschokt gereageerd op het nieuws. Trajkovski, sinds 1999 president van de kleine Balkanstaat, stond bekend als een gematigd leider. In 2001, toen de spanningen in Macedonië tussen de Slavische meerderheid en de Albanese minderheid sterk opliepen, bleef hij steeds hameren op de noodzaak tot verzoening. Hij speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van het Akkoord van Ohrid, dat in augustus van dat jaar een eind maakte aan de gewelddadigheden.

,,President Trajkovski was een groot man'', was de reactie van Javier Solana, buitenland-coördinator van de EU, die destijds nauw betrokken was bij de onderhandelingen over 'Ohrid': ,,Het zal moeilijk worden voor Macedonië om dat gat te vullen.'' Andere EU-functionarissen lieten zich in soortgelijke bewoordingen uit. Ook leiders uit de Balkan-regio toonden zich geschokt. ,,Dit zal gevolgen hebben voor de hele regio'', was de reactie van Stipe Mesic, de president van Kroatië.

Trajkovski (47) zou in Mostar een internationale conferentie bijwonen over investeringen in de regio. Vlak voor de landing verdween het toestel van de radar. De oorzaak is nog niet bekend, maar volgens Macedonische zegslieden zou al eerder gewaarschuwd zijn dat het toestel niet in optimale staat verkeerde. Ook acht andere inzittenden kwamen om.

Trajkovski zou na zijn stop in Mostar doorvliegen naar Dublin, waar Macedonië een officieel verzoek zou indienen voor lidmaatschap van de EU. De ceremonie werd, meteen na het bekendworden van het nieuws, afgelast.

Het gebied waar het vliegtuig neerstortte staat erom bekend dat het gevaarlijk kan zijn bij slecht weer. In 1996 stortte een Amerikaans toestel neer, waarbij de Amerikaanse minister van handel Ron Brown en zijn gevolg van 32 personen omkwamen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden