Dood fotomodel Ivana Smit was een ongeluk, zegt rechtbank Maleisië

Portret van de 19-jarige Ivana Smit uit Sittard. Het fotomodel overleed na een val van een balkon in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur.Beeld ANP/MICHEL KEPPENS

De rechtbank in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur heeft bepaald dat er geen strafzaak komt over de dood van het Nederlandse model Ivana Smit. De rechtbank heeft geoordeeld dat de dood van Smit een ongeval was, zegt de advocaat van de nabestaanden Sébas Diekstra. De advocaat bevestigde dat de nabestaanden in beroep gaan tegen de uitspraak van de rechter.

“De rechter heeft overwogen dat er gelet op een aantal aanwijzingen wel sprake zou kunnen zijn van een misdrijf, maar zij niet meer exact kan vaststellen wat er is gebeurd tussen Ivana en het echtpaar (waar ze op de avond van haar dood verbleef, red.). Het lijkt er echter op dat de rechter heeft overwogen dat Ivana al in het appartement is overleden”, aldus Diekstra.

De rechtbank onderzocht in het afgelopen halfjaar de omstandigheden rond de dood van 18-jarige Smit. Ze werd in december 2017 dood gevonden na een val van de twintigste verdieping van een flat in de stad. De rechtbank verhoorde maandenlang een reeks mensen die iets konden zeggen over de laatste uren van Smit of de procedures die daarna zijn gevolgd.

Opvallende afwezige was het Amerikaanse echtpaar bij wie Smit de fatale avond en nacht was. Zij kwamen niet opdagen.

Nederlands onderzoek

De politie leek aanvankelijk uit te gaan van een ongeluk, maar haar familie gelooft dat niet. Op verzoek van de Diekstra begon het Nederlandse Openbaar Ministerie een oriënterend onderzoek naar de dood van Smit. De Maleisische rechtbank besloot daarop in de zomer alsnog te onderzoeken hoe Smit is gestorven.

Tijdens de verhoren bleek dat het onderzoek op een aantal punten warrig is verlopen. Zo werd het appartement van de Amerikanen niet meteen verzegeld en konden die er een schoonmaakster aan het werk zetten.

De patholoog die oordeelde dat de val Smit fataal was geworden, bleek het lichaam van de jonge vrouw niet op de dag zelf en niet op locatie te hebben onderzocht. Een andere patholoog trok haar verklaring eerder al in. Een Nederlandse deskundige stelde dat Smit mogelijk al voor de val is overleden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden