'Dood asielzoekertje fout medische dienst'

WADDINXVEEN - De ouders van een tweejarig Pakistaans meisje stellen de medische opvang asielzoekers (Moa) in het asielzoekerscentrum Waddinxveen aansprakelijk voor de dood van hun kind. Hun advocate, mr. E. Klip, heeft de GGD Midden-Holland, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (Coa) en het ministerie van justitie hiertoe gedagvaard en eist schadevergoeding.

Van onze verslaggever

Het meisje overleed op 22 februari in het Sofia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Het kind was al een paar weken ziek, had koorts en hoestte erg. De verpleegkundige in het centrum achtte het voldoende dat de ouders hun dochtertje paracetamol gaven. Het bezoek van een huisarts vond ze niet nodig. Volgens de raadsvrouw oefende zij daarmee onbevoegd de geneeskunst uit. ,,Kennelijk werpen verpleegsters van de medische dienst een dam op tussen asielzoekers en een arts. Vreemdelingen zijn vaak niet in de positie om in die gevallen iets af te dwingen.''

Pas op 16 februari regelde de beveiliging van het azc na lang aandringen een dokter. Die liet het kind met hoge koorts (41,1°) meteen naar het ziekenhuis brengen. Na vijf dagen intensieve verpleging overleed het meisje aan een nog onbekende oorzaak. De inspectie voor de volksgezondheid stelt een onderzoek in.

Het geval van het Pakistaanse meisje lijkt niet op zichzelf te staan. Drie maanden geleden overleed een driejarig Chinees-Iraans meisje uit het azc Vught in een ziekenhuis. Ook toen klaagden de ouders over de rol van de Moa. Die zou de gang naar de huisarts eveneens hebben geblokkeerd. Het onderzoek van de inspectie in die zaak is nog niet afgerond.

Sinds 1 januari vorig jaar is de zorg in de asielcentra door het Coa uitbesteed aan de GGD. Apart opgerichte stichtingen, de eerdergenoemde Moa's, zorgen voor de uitvoering. Het is volgens een woordvoerster van GGD Nederland nadrukkelijk niet de bedoeling dat verpleegkundigen de gang naar een huisarts of specialist belemmeren. Dat is in een uitvoerig protocol geregeld.

In een deze week uitgegeven persverklaring suggereert de GGD-woordvoerster dat de betrokken verpleegkundige in Waddinxveen de ouders wel degelijk bij het eerste contact geadviseerd heeft een huisarts te consulteren, indien de toestand van het meisje zou verslechteren.

Advocate mr. Klip noemt die suggestie 'leugenachtig' en eist per brief rectificatie van die lezing door de GGD. ,,De ouders hebben herhaaldelijk aangedrongen op het zien van een huisarts, maar de verpleegkundige volhardde in haar advies het kind paracetamol te geven'', aldus de raadsvrouw.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden