Donuts, cheesecake en het kwaad

Het is een wonder dat er nog mensen slank zijn. Dat zijn niet mijn woorden, maar die van een voedingsdeskundige in de documentaire 'Wat is ongezonder? Suiker of vet?'. Daarin doet de Britse eeneiige tweeling Chris en Xand een test: de één eet vetrijk en mijdt suiker. De ander andersom.

De broers - beiden arts - pakken het wetenschappelijk aan met proefjes en deskundigen, al concluderen ze uiteindelijk ook dat een testpanel van twee personen niet voldoende is om het anti-vet- of anti-suikerkamp gelijk te geven. Het is jammer dat je weinig ziet van hoe ze zich voelen en of zo'n dieet vol te houden is. Goed, ook de conclusie van de tweeling is niet echt wereldschokkend: geen van beide extreme eetgewoontes blijkt gezond. Met voor de zoetekauwen nog een beetje goed nieuws: suikerrijk eten is nog altijd niet zo slecht als een vetrijk dieet zonder zoetigheid.

Toch zitten er ook zeker opvallende observaties in de BBC-documentaire, in Nederland uitgezonden door de NTR. Waarom het zo moeilijk is om van voedsel als donuts, ijs en cheesecake af te blijven? Omdat de verhouding vet en suiker vrijwel 50-50 is. En bij die combinatie heeft de mens geen rem. Vet en suiker zijn dus een dodelijke, maar heerlijke combinatie, concluderen de broers, die zich plechtig voornemen er voortaan vanaf te blijven.

Daar weet Gerard uit het RTL 4-afvalprogramma 'Obese' alles van. Het is ernstig gesteld met de 34-jarige man uit Alblasserdam die meer dan 200 kilo weegt, zegt presentatrice Wendy van Dijk, één van die wonderlijk slanke mensen. Gerard is de laatste kandidaat van het seizoen, waarvoor 2500 mensen zich opgaven. Dat zijn veel mensen die kampen met overwicht, maar dat niet alleen: die ook bereid zijn zich op tv zo bloot te geven.

Gerard heeft een eetverslaving. Daarom komt er een diëtiste langs, die meteen de koelkast opentrekt en er vol ongeloof een fles Crystal Clear uithaalt. Dat drinkt hij niet meer, zegt Gerard. Waarom de fles dan toch bijna leeg is, vraagt de diëtiste. Gerard probeert het nog op het bezoek te gooien, maar geeft al snel toe aan de streng kijkende mevrouw: oké, hij neemt zelf ook wel eens een glaasje. Moet je nagaan, dan is Crystal Clear nog niet eens het dodelijke, maar heerlijke kwaad.

De strenge diëtiste en sportcoaches helpen Gerard, die na een jaar niet alleen een stuk slanker is, maar ook gelukkiger lijkt. Toch is één ding zo jammer aan programma's als dit: lekker eten wordt in beeld gebracht als de vijand die bestreden moet worden. De vies kijkende voedingsdeskundigen verspillen zo je eetlust.

Hoe anders is dat in de nieuwe Netflix-documentairereeks 'Chef's table', waarin topchefs over de hele wereld worden geportretteerd. In de eerste aflevering Massimo Bottura, die een restaurant runt in het Italiaanse Modena: "Als ik zeg dat er balsamico-azijn in mijn bloed zit en mijn spieren zijn gemaakt van Parmezaanse kaas, spreek ik de waarheid".

Geen woord over vet versus suiker of verboden ingrediënten. Voedsel wordt er in slowmotion gefilmd en Bottura praat er met zoveel liefde over dat je er onmogelijk niet van kunt gaan houden. Wat een opluchting.

Willem Pekelder is met vakantie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden