Donorwet is aangepast en uitgesteld

Chirurgen zijn bezig met een donornier. Beeld Hollandse Hoogte / Flip Franssen
Chirurgen zijn bezig met een donornier.Beeld Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Pia Dijkstra past haar donorwet aan, om tegemoet te komen aan het CDA. Artsen krijgen een ‘vergewisplicht’.

In een uiterste poging om haar ‘donorwet’ door de Eerste Kamer te krijgen, heeft D66-Kamerlid Pia Dijkstra die wet aangepast. Het principe blijft overeind: wat D66 betreft is voortaan elke volwassen Nederlander automatisch orgaandonor, tenzij hij of zij aangeeft dat niet te willen. Maar voor kwetsbare groepen in de samenleving komt er een extra waarborg.

Artsen krijgen in de aangepaste donorwet een ‘vergewisplicht’. Zij moeten niet alleen in het donorregister kijken wat iemands beslissing was, maar moeten ook bij de huisarts of familie navragen of de overledene wilsbekwaam was. “Dit om alle twijfel en zorgen weg te nemen omtrent de vraag of een arts zich er wel altijd van zal vergewissen of de betrokkene wilsonbekwaam is of niet”, schrijft Dijkstra aan de Eerste Kamer. In de praktijk doen artsen dat nu ook al, maar dan vrijwillig.

Deze aanpassing is vooral een handreiking aan het CDA, dat in de Eerste Kamer nog zoveel vragen over de donorwet heeft, dat er pas volgend jaar over de wet kan worden gestemd. Het CDA is vooral bezorgd over de gevolgen van de wet voor kwetsbare groepen, zoals mensen die slecht kunnen lezen en schrijven, of mensen met een verstandelijke beperking.

Herinneren

D66 stelt nóg een aanpassing voor: gemeenten moeten een wettelijke taak krijgen om burgers regelmatig te herinneren aan het nieuwe donorregister. Nu nog is een op de vijf gemeenten daar niet actief in. Als de nieuwe wet er komt, zou bijvoorbeeld iedereen die een nieuw paspoort aanvraagt, automatisch een formulier moeten krijgen om in te vullen of hij of zij orgaandonor wil zijn, of niet.

Pas op 30 januari gaat de Eerste Kamer over de aangepaste donorwet stemmen. Het komt waarschijnlijk aan op een paar stemmen, net als in de Tweede Kamer, een jaar geleden.

Het gebeurt niet vaak dat de Eerste Kamer een wet zó uitgebreid onderzoekt, voor zij erover debatteert. Al voor de zomer was duidelijk dat de senaat enorm worstelt met de vraag of er een ander donorsysteem moet komen. Er is dit voorjaar al een recordaantal schriftelijke vragen gesteld, er werd een lange stoet deskundigen gehoord en de senatoren nodigden nabestaanden uit.

Uitstel

De Eerste Kamer wil er de tijd voor nemen. Daarom hebben de senatoren besloten het debat uit te stellen tot januari. Dan is er rust. De komende maanden is de Eerste Kamer druk met de nasleep van de kabinetsformatie en de vele begrotingen die nog moeten worden goedgekeurd.

Ook D66 heeft inmiddels niet zoveel haast meer. Klonk binnen de partij vorig jaar nog kritiek op ‘vertragingstactieken’ van tegenstanders van de wet, sinds deze zomer neemt D66 zelf ook de tijd. Dijkstra werkt in de luwte verder aan haar donorwet en mijdt de publiciteit. Ze was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.

Op de achtergrond speelt mee dat D66 binnenkort gaat regeren met drie partijen die tegenstander van de donorwet zijn. Dat maakt het overleg precair. De VVD vindt dat de overheid burgers niet kan dwingen een besluit te nemen over afstaan van organen. CDA en ChristenUnie hebben veel praktische bezwaren.

Hoe VVD, ChristenUnie en CDA in de Eerste Kamer gaan stemmen, is ongewis. Medisch-ethische onderwerpen zijn doorgaans ‘vrije kwesties’. In de Tweede Kamer leidde dat tot een verrassende uitslag, mede omdat veel VVD-Kamerleden het D66-plan steunden.

Lees ook: Eerste Kamer worstelt met orgaanwet

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden