Donorkinderen mogen DNA spermadokter onderzoeken

Het voormalige Zuiderziekenhuis, waar de omstreden vruchtbaarheidsdokter Jan Karbaat 15 jaar lang medisch directeur was.Beeld ANP

Een rechtszaak waarin een steunkous de hoofdrol speelt: het komt niet vaak voor. Vandaag bepaalde de Rotterdamse rechter dat 23 donorkinderen 27 persoonlijke bezittingen van de overleden spermadokter Jan Karbaat mogen gebruiken voor een DNA-test. Zij vermoeden dat hij zelf zaad doneerde en zij daaruit geboren zijn.

Vorige week werd al bekend dat achttien donorkinderen vrijwel zeker de biologische kinderen zijn van Karbaat. Bij gebrek aan DNA van Karbaat zelf, vonden ze één van zijn wettige kinderen bereid genetisch materiaal af te staan. Daarmee werd een match gevonden.

Of Karbaat de biologische vader van de donorkinderen is, is pas helemaal zeker als er een match is met hemzelf. Dat kan nu onderzocht worden. In de beginjaren van spermadonatie bleven mannen die hun zaad afstonden anoniem. Pas in 2004 is de wet veranderd en kunnen donorkinderen als ze zestien jaar zijn vragen wie hun vader is.

Belangrijk

De zaak is belangrijk in ‘kinderrechtenland’, zei juriste Laura Bosch van Defence for Children, dat de kinderen ondersteunt, eerder in deze krant. Kinderen die via de natuurlijke weg zijn verwekt, kunnen een man van wie ze vermoeden dat hij hun vader is dwingen om DNA af te staan, maar donorkinderen konden dat tot vandaag niet.

Karbaat, die drie weken geleden overleed, stond jarenlang aan het hoofd van Medisch Centrum Blijdorp in Barendrecht. Deze spermakliniek sloot acht jaar geleden haar deuren omdat de Inspectie voor de Gezondheidszorg vond dat Karbaat er een potje van maakte.

De arts heeft tijdens zijn leven altijd geweigerd een DNA-test te doen.

Schippers: anonieme zaaddonor, maak u bekend.
Anonieme zaaddonoren van voor 2004 doen er goed aan zich bekend te maken, zei minister Edith Schippers van Volksgezondheid vanmiddag. “Heb je zaad gegeven en zie je hoe ongelofelijk dat inhakt in het leven van mensen als ze niet weten wie hun vader is, dan kun je ontzetten goede tweede daad verrichten door je gewoon bekend te maken."

Sinds dertien jaar worden donoren van sperma, eicellen embryo’s geregistreerd, daarvoor bleef de donor anoniem. De bewindsvrouw is bereid kinderen te helpen in hun zoektocht naar hun anonieme donor. De wet alsnog met terugwerkende kracht veranderen om zo de kinderen te helpen kan niet, zei ze vrijdag voor het begin van de ministerraad.

Lees ook: Donorkinderen eisen DNA-test overleden spermadokter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden