Donorformulier mee bij aanvraag reisdocumenten

Gemeenten geven vanaf 1 september bij ieder nieuw paspoort een donorformulier mee.

De afgelopen maanden hebben 16 gemeenten geoefend met de combinatie paspoort-donorformulier. De respons was niet overweldigend, maar iedere nieuwe donor is meegenomen. Daarom verstrekt het instituut voor volksgezondheid NIGZ vanaf 1 september aan gemeenten in het hele land donorformulieren. Inmiddels hebben 270 gemeenten zich aangemeld om mee te doen.

De Tweede Kamer heeft vorig jaar, toen de Wet op de orgaandonatie aan de orde was, aangedrongen op nieuwe manieren van werving en registratie van mensen die bereid zijn na hun dood hun organen af te staan. Toen is bijvoorbeeld geopperd om in het paspoort op te nemen dat iemand donor is. Dat bleek vanwege Europese regels niet mogelijk. Vervolgens is het NIGZ gestart met een proef waarin gemeenten burgers wijzen op de mogelijkheid om donor te worden via de aanvraag van reisdocumenten. De respons bleek 6 procent. ,,Dat betekent dat je – als alle gemeenten meedoen – per jaar toch 10.000 nieuwe donoren kunt inschrijven”, zegt de woordvoerder van het NIGZ.

Uit de proef die de afgelopen maanden is gehouden, blijkt dat gemeenten de formulieren op verschillende manieren verstrekken. Sommigen sturen het formulier mee met de brief die ze versturen om mensen te waarschuwen dat hun paspoort dreigt te verlopen, anderen kiezen voor de persoonlijke benadering bij het aanvragen of uitreiken van een nieuw document.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden