Update

Donorconferentie Gaza levert ruim 4 miljard euro op

Palestijnse kinderen spelen tussen de puinhopen die de recente oorlog met Israël heeft nagelaten.Beeld afp

Op een internationale conferentie in Caïro is vandaag 4,2 miljard euro toegezegd voor de wederopbouw van de Gazastrook. Dat heeft de Noorse minister van buitenlandse zaken Børge Brende volgens de Egyptische staatstelevisie gezegd. Het toegezegde bedrag is aanzienlijk hoger dan de drie miljard euro waar de Palestijnse president Mahmoud Abbas voor de conferentie op had ingezet.

Het grootste bedrag, 790 miljoen euro, werd toegezegd door Qatar. Andere Golfstaten, zoals de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië, stellen dat Qatar zijn rijkdom gebruikt om de regionale stabiliteit te ondergraven. Dit zou gebeuren door zich in de binnenlandse aangelegenheden van andere staten te mengen en militante islamistische groepen als Hamas en de Moslimbroederschap te ondersteunen.

De Qatarese minister van Buitenlandse Zaken Khalid bin Mohammed al-Attiyah veroordeelde de 'internationale stilte' rondom de vernietiging van Gaza afgelopen zomer tijdens de oorlog tussen Hamas en Israël. 'De Palestijnen hebben financiële steun nodig, maar nog harder hebben ze politieke steun nodig van de internationale gemeenschap', zei hij. 'Een rechtvaardige vrede is de enige echte garantie dat wat wij weer gaan opbouwen niet weer wordt vernield.'

De Europese Unie beloofde ruim 350 miljoen euro, de Verenigde Staten 167 miljoen. Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten zegden elk 158 miljoen euro toe.

De organisatoren van de conferentie hopen dat de toegezegde bedragen in de komende drie jaar worden overgemaakt. De donateurs zijn van plan de hulp te verstrekken via de Palestijnse Autoriteit van Abbas, om zo de door sommige landen verfoeide Hamas te omzeilen. Abbas en Hamas hebben onlangs een regering van nationale eenheid gevormd, die vorige week voor het eerst in Gaza vergaderde.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry (L) met zijn ambtsgenoot uit Koeweit Sabah Al-Khalid al-Sabah.Beeld afp

Duizenden huizen herbouwd

Eerder zegde Kerry 150 miljoen euro toe. Grote delen van de Gazastrook zijn compleet verwoest door de oorlog met Israël in juli en augustus. Kerry zei dat de mensen in Gaza 'enorm zitten te springen om hulp, niet morgen, of volgende week, maar nu'. Volgens Kerry moeten meer van twintigduizend huizen worden herbouwd voor de honderdduizend Palestijnen die ontheemd zijn geraakt. En er is haast bij, met de naderende winter, zei Kerry.

Naast de gezamenlijke Europese bijdrage staat het landen vrij om op bilateraal niveau geld beschikbaar te stellen. Duitsland zegde vijftig miljoen euro toe.

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi opende vandaag in Caïro de internationale donorconferentie voor de wederopbouw van de Gazastrook. Abbas probeerde de donoren gerust te stellen dat het geld op transparante en verantwoorde wijze zal worden besteed. 'De (Palestijnse) regering zal de wederopbouw uitvoeren in samenwerking met de Verenigde Naties, de donoren, internationale financiële instellingen, burgerorganisaties en de private sector, zei de president.

Schade in Gaza.Beeld reuters

Voorkomen dat conflict weer oplaait

Op de top, die minister Frans Timmermans bijwoont, wordt ook besproken hoe voorkomen kan worden dat het conflict tussen Israël en de Palestijnen opnieuw oplaait. Kerry wil dat de partijen zich opnieuw inzetten voor vrede. Volgens hem is langdurige vrede mogelijk tussen Israël, de Palestijnen en hun buren.

Sisi spoorde Israël aan nieuwe vredesonderhandelingen te overwegen. Volgens de president is het nu tijd voor Israël om het conflict te beëindigen. Sisi wil dat Israël een vredesplan van Saoedi-Arabië uit 2002 in overweging neemt. Daarin wordt Israël volledige erkenning beloofd, als het de in 1967 in beslag genomen gebieden opgeeft en instemt met een 'rechtvaardige oplossing' voor Palestijnse vluchtelingen.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas sprak zich bij de opening opnieuw uit voor een Palestijnse staat. De militante beweging Hamas maakt sinds 2007 de dienst uit in Gaza. Onlangs vormde de beweging een eenheidsregering met de Palestijnse Autoriteit van Abbas. De Egyptische gastheer en president Abdel-Fatah el-Sissi zinspeelde er in zijn openingstoespraak echter op dat Hamas geen leidende rol zal spelen bij de wederopbouw. De donoren zijn ook van plan de hulpgelden aan de Palestijnse Autoriteit te geven en op die manier Hamas te omzeilen.

Verwoesting in Gaza na 50 dagen oorlog met Israël.Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden