Donor nodig? Snijd een levende gevangene open, zegt IS

Beeld afp

Mag een aspirant-jihadreiziger geld stelen van zijn ouders om zijn reis te bekostigen? Is het toegestaan om het lichaam van een gevangene open te snijden als een 'rechtgeaarde' moslim een donor-orgaan nodig heeft? De theologen van IS krijgen regelmatig moreel-religieuze vragen voorgelegd. Een aantal van hun antwoorden, vervat in fatwa's, is nu openbaar.

Je woont in Mosul, je probeert een vroom jihadist te zijn, je bent enthousiast over het kalifaat dat Islamitische Staat in jouw regio heeft gesticht en je hebt zin om te voetballen. De bal ligt klaar, maar je vraagt je af of voetbal eigenlijk wel deugt. In orthodox-islamitische kringen wordt soms afkeurend gesproken over het spel, omdat het te Westers en daarom haram (onrein) zou zijn. Wat doe je?

Wat de theologen van IS betreft is dat niet zo moeilijk: je vraagt hen schriftelijk om opheldering. Zij slaan er dan de boeken op na en komen met een fatwa, een theologisch oordeel. Zo gaat het in de kringen rond IS, maar ook in vele andere islamitische stromingen.

De vraag over voetbal is daadwerkelijk aan IS-theologen voorgelegd, ontdekte promovendus Nabije Oosten-studies Cole Bunzel. Op 28 december vaardigde IS een fatwa uit waarin het stelde dat voetbal geoorloofd is, mits er niet gegokt wordt, er geen afbeeldingen van mensen worden vertoond (dat druist in tegen het beeldverbod), er niet wordt gevloekt en het spel niet ten koste gaat van de toewijding aan god.

Hoewel voetbal mág, kun je het volgens de theologen beter niet doen. Net als bij biljart, waarover IS dezelfde dag ook een fatwa uitvaardigde, is de kans groot dat het alleen maar leidt tot tijdverspilling en 'verharding van de harten'. Het is dus een onwelkome afleiding. Een strijder kan zich beter richten op het dienen van God. Voetbal is geoorloofd, maar niet gewenst.

Op Jihadica.com, een groepsblog van jihadexperts, heeft Bunzel inmiddels een overzicht gepubliceerd van 32 fatwa's die IS de laatste maanden uitvaardigde. De in het Engels vertaalde uitspraken geven een bijzonder inkijkje in de theologie van Islamitische Staat. We zetten de 10 meest opmerkelijke op een rij.

"Is het toegestaan om een geldbedrag te nemen van je vader, moeder of een rijk individu, met de bedoeling om daarmee te emigreren naar de Islamitische Staat en jihad te plegen?"
Geld stelen van je vader of van een rijke is niet toegestaan, stellen de theologen. Maar er is een grote uitzondering: het is geen diefstal als je vader 'je niet geeft waarop je volgens God recht hebt'. En 'emigreren van het Huis van Ongeloof naar het Huis van de Islam' (ofwel migreren naar het 'kalifaat'), daar heb je als aspirant-jihadist recht op.

Beeld afp

"Is het moslims in nood toegestaan om organen te nemen van een afvallige gevangene?"
"Ja. Het is toegestaan om gezonde organen uit het lichaam van een afvallige te transplanteren naar het lichaam van een moslim, in een poging om het leven van laatstgenoemde te redden of zijn toestand te verbeteren."

De theologen verwijzen in dit fatwa naar belangrijke scholen van islamitische jurisprudentie. Die zouden hun zegen hebben gegeven voor het het doden en opeten van afvalligen en ongelovigen. Dat mocht alleen in gevallen waarbij strijders anders de hongerdood zouden sterven. "Orgaantransplantatie om levens te redden is een vergelijkbare maatregel. (...) De organen mogen worden hen worden afgenomen, of ze nu leven of al dood zijn en ook wanneer de transplantatie zal leiden tot hun dood."

Dat IS zo lichtvaardig omgaat met transplantatie is opmerkelijk, vindt arabist Jan Jaap de Ruiter van Tilburg University. "De meeste moslims in de islamitische hoofdstromen zijn er heel huiverig voor. Ze zien het als aantasting van de lichamelijke integriteit. IS probeert hier rekening te houden met uitspraken van gezaghebbende geleerden, maar komt wel met een antwoord dat precies in haar straatje past."

"Is het toegestaan om voor een afvallige losgeld te vragen of hem te ruilen voor andere mannen?"
Ook in dit fatwa luidt het antwoord: 'nee, tenzij'. Losgeld vragen voor of genade tonen aan een gevangen afvallige is niet toegestaan, want 'hij moet worden vermoord'. Maar: 'men zou kunnen stellen dat het wel toelaatbaar is in een geval van grote nood', bijvoorbeeld wanneer een afvallige geruild kan worden voor moslimleiders.

"Is het vrouwen toegestaan om hun ogen en een deel van hun gezicht te tonen?"
Nee, zeggen de theologen. "Vrouwen die hun ogen tonen, of een gedeelte van hun gezicht, veroorzaken verleiding, vooral wanneer er make-up gebruikt wordt. Vrouwen moeten hun ogen bedekken, al is het maar met iets duns." Daarmee is IS nog strenger dan Saoedi-Arabië, waar vrouwen hun ogen wel mogen tonen.

"Is het vrouwen toegestaan om wapens te dragen op hun gewaad, als daardoor een deel van haar lichaam of de vormen van haar lichaam zichtbaar worden?"
"Nee, niet als het wapen de vorming van het lichaam toont, zoals bij een patronengordel die over de rug wordt gedragen. Als het wapen bijvoorbeeld een Kalashnikov is, mag het wel. Het is toegestaan zoals ook een kleine tas dat is."

"Hoe ziet een nette bedekking van een vrouw eruit? Wat getuigt van een onzedige vertoning?"
"Onder nette bedekking wordt verstaan: (1) bedekking van het hele lichaam en de handen, (2) stevig zijn, niet dun, (3) geen sieraden, (4) ruim vallende kleding, geen strakke, (5) geen parfum, (6) kleding die niet op mannenkleding lijkt en (7) kleding die niet lijkt op die van een ongelovige vrouw.

Onder onzedige vertoning wordt verstaan: (1) iets van het lichaam laten zien aan onbekende mannen, (2) een deel van de kleding laten zien die zich bevindt onder de sluier, (3) suggestief lopen in het bijzijn van mannen, (4) op de benen slaan, hetgeen hoogst opwindend is, (5) flirterig spreken en (6) samenzijn met mannen, hun lichamen aanraken, hun handen schudden en met hen opgepropt in krappe voertuigen zitten."

"Is het vouwen toegestaan om mannelijke dokters te bezoeken voor vrouwelijke kwalen, als er weinig vrouwelijke dokters zijn die daarin gespecialiseerd zijn?"
Vrouwen moeten altijd hun best doen om een vrouwelijke dokter te bezoeken, stellen de theologen. "En ze moeten moeite doen om hen te vinden. Als er geen vrouwelijke dokter gevonden kan worden, is het toegestaan om een mannelijke dokter te bezoeken. Maar dat moet op de voorwaarde dat hij niet met haar alleen is en dat hij haar alleen op de noodzakelijke plaatsen inspecteert."

"Is het soldaten van de Islamitische Staat toegestaan om zonder een legitieme reden de landen van ongeloof te bezoeken? Is het toegestaan om hen hierin financieel en met eigendommen te steunen?"
Nee. De 'landen van ongeloof' zijn alle landen die geen trouw hebben gezworen aan IS-leider Al-Baghdadi. Op dit moment is dat dus de hele wereld, natuurlijk met uitzondering van het IS-grondgebied. Alleen in het 'kalifaat' zou het bestuur rechtvaardig zijn en in lijn met de ware islamitische voorschriften.

Iemand die trouw zweert aan de kalief en in de ogen van IS een echte moslim wordt, is spiritueel verplicht om naar het kalifaat te migreren. "Wie het Huis van de Islam verlaat en naar het Huis van het Ongeloof gaat, begaat een zonde", waarschuwen de theologen. "Het is niet toegestaan om hem financieel of anderszins te steunen."

"Is het vrouwen van martelaren toegestaan om met hun kinderen naar de landen van ongeloof te reizen?"
"Nee, het is hen en alle anderen verboden." Wie eenmaal binnen is, kan nooit ongestraft vertrekken. "Als een vrouw erop aandringt om met de zoon van een strijder te vertrekken naar het Land der Ongeloof, moet ze bij wijze van afschrikking en preventie gestraft worden."

"Is het toegestaan om naar het grondgebied van Assad te reizen als dat nodig is?"
Nee, tenzij. Het mag op één voorwaarde: dat je er openlijk blijk geeft van je afkeer van en haat jegens de ongelovigen. De theologen 'zijn ervan overtuigd dat dit onmogelijk is in de regio's die het regime in handen heeft'. Afreizen kan namelijk 'alleen wanneer je loyaliteit toont (aan Assad, red.) en de Islamitische Staat afvalt." Maar: bij een (medisch) noodgeval mag het wel.

Het is geen toeval dat de IS-theologen na rijp beraad met een antwoord te komen dat hun staat ten goede komt, vindt arabist De Ruiter. "Dat zie je bij de andere fatwa's ook: bijna alles mag, als dat bijdraagt aan de bouw van het kalifaat. De theologie zou hen toevallig steeds gelijk geven."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden