Donner wordt weer grootste boekhandel

Rotterdamse winkel draait zo goed dat verbouwing welkom is

Is het papieren boek ten dode opgeschreven? Bij boekhandel Donner in Rotterdam geloven ze er niets van. Nog even en Donner is zelfs weer de grootste boekwinkel van Nederland. Gisteren werd bekend dat Donner, vorig jaar met nog negentien boekhandels meegesleept in het faillissement van boekwinkelketen Polare, zo floreert dat het wil gaan uitbreiden. Het oude ABN Amro-gebouw aan de Coolsingel waar Donner is gevestigd, wordt verbouwd. Daardoor zal het vloeroppervlak van de boekhandel groeien van 3000 m2 naar 3700 m2. De architecten Rem Koolhaas en Wessel de Jonge hebben het verbouwingsplan gemaakt.

Donner verhuisde in maart vorig jaar naar het voormalige bankgebouw. Dat was toen nog bedoeld als tijdelijke noodbehuizing. De boekwinkel had acuut onderdak nodig, omdat na het faillissement van Polare de huur was opgezegd van het pand aan de Lijnbaan, waar Donner sinds 1988 was gevestigd. Maximaal twee jaar kon Donner het bankgebouw 'anti-kraak' huren.

Sinds de doorstart loopt de boekenverkoop echter zo goed dat Donner besloten heeft op de Coolsingel te blijven. Tijdens de verbouwing blijft de boekhandel open, met als adagium: 'Tijdens de verkoop gaat de verbouwing door'.

De 'wonderbaarlijke herrijzenis' van Donner is volgens Leo van de Wetering, al bijna veertig jaar werkzaam bij deze boekwinkel, mede te danken aan de steun van de Rotterdammers. Direct na het faillissement begon Van de Wetering met nog vier personeelsleden een crowdfundingsactie om een doorstart mogelijk te maken. In korte tijd meldden zich zeven particuliere investeerders. Daarnaast werden 1750 mensen 'klein aandeelhouder'. Van de Wetering: "Zo konden we de dode handel nieuw leven inblazen en werd de oude, zelfstandige Rotterdamse boekhandel in ere hersteld."

Na de verbouwing, die medio 2017 klaar is, beschikt Donner over een deel van de begane grond en de eerste verdieping van het gebouw. De rest van het pand wordt weer in gebruik genomen door ABN Amro.

Niet alleen Donner herrees uit het faillissement van Polare. Zestien van de twintig vestigingen van Polare hebben een doorstart gemaakt of zijn overgenomen. Ze bestaan nu als zelfstandige boekwinkels en doen het over het algemeen goed, al worden de omzetten van voor de crisis en het internettijdperk niet meer gehaald. Van de Wetering: "Sinds 2008 is de boekenverkoop redelijk stabiel. In onze winkel zien we ook veel jongeren. Ze doen dan wel alles digitaal tegenwoordig, kennelijk kunnen ze toch niet zonder papieren boeken."

Hoe verging het andere voormalige Polare-winkels na het faillissement?

Ad Peek van boekhandel Van der Velde, koper van de Polare-winkels in Leeuwarden en Groningen.

"We hadden al vier boekwinkels in het Noorden. Toen we onze Polare-concurrenten in Groningen en Leeuwarden konden overnemen, hebben we geen seconde geaarzeld. Wij verkopen al vanaf 1892 boeken en kennen onze klanten. Bij Polare waren ze zo dom om de familienamen van de winkels te halen. De vestiging in Leeuwarden hebben we gesloten, daar hadden we al een winkel. De helft van het personeel hebben we overgenomen. De Groningse Polare-winkel was met 3000 m2 te groot. Die zit nu in een pand van 800 m2, maar we verkopen er net zoveel boeken. We zijn ook muziek gaan verkopen en er is horeca in de winkels. Maar de kern is dat onze 62 medewerkers binding hebben met de klanten."

Erik van Doorn, mede-eigenaar van Broese Boekverkopers in Utrecht.

"Samen met mijn vrouw heb ik Broese overgenomen. We hadden al een boekwinkel in Zeist. We hebben direct het assortiment aangepast. De grote vergissing van Polare is geweest dat ze er een eenheidsworst van wilden maken om kosten te besparen. De winkel loopt heel goed, maar we hebben na de ellende van het faillissement nu een conflict met de gemeente. Die heeft de huur opgezegd. Door de verhuizing van de bibliotheek komt een groot deel van ons pand aan de Stadhuisbrug leeg. De gemeente wil ons er ook uit hebben, om het te kunnen verkopen. We hebben een rechtszaak aangespannen. We willen blijven. We hebben 1150 m2 winkelruimte, dat vind je niet in het centrum."

Marlous Mutsaers, mede-eigenaar van Gianotten-Mutsaers in Tilburg:

"We plussen elke maand met onze omzet, sinds ik met mijn zoon en een externe partner de winkel heb gekocht. We hebben meteen ons asssortiment verbreed en dat pakt heel goed uit. Ik werk al zo lang als boekverkoper in deze winkel en weet precies wat onze klanten willen. Dat wisten ze bij Polare niet. Daar werden vanuit een centraal punt de winkels bevoorraad. Overal lagen dezelfde stapels top-tien-boeken. We moesten ook een flink deel van de omzet afdragen aan Polare. We hebben echt een nieuwe start gemaakt. De winkel is ook verbouwd. De klanten zitten nu in luie stoelen tussen de boekenkasten te lezen en koffie te drinken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden