Donner wacht oordeel Europese hof af inzake SGP en vrouwen

Het kan nog een hele tijd duren voordat de SGP vrouwen toe moet laten op haar kieslijsten. Minister Donner van binnenlandse zaken wacht af hoe het Europese Hof van de Rechten van de Mens over de zaak oordeelt voordat hij actie onderneemt.

De Hoge Raad oordeelde ruim een jaar geleden dat de staat op basis van internationale verdragen 'is gehouden' maatregelen te nemen om te zorgen dat vrouwen ook op een SGP-lijst gekozen kunnen worden. Nu mogen vrouwen bij de staatkundig gereformeerden wel stemmen, maar niet zelf gekozen worden in een politiek ambt voor de partij.

Volgens de Hoge Raad houdt de staat zich niet aan het VN Vrouwenverdrag door de SGP toe te staan met deze praktijken door te gaan. De Raad kan het kabinet echter niet dwingen de wet aan te passen. Er is scheiding der machten, dus de rechter kan alleen bepalen dat de staat tegen verdragen ingaat, maar hem niet dwingen de wet aan te passen.

Een kabinetsreactie op het vonnis bleef een tijdje uit omdat de uitspraak net voor de verkiezingen kwam. Het demissionaire kabinet dat tot oktober de wacht hield ondernam geen actie. Donner pakte de zaak pas een maand geleden weer op.

In de tussentijd had de SGP zelf al bezwaar gemaakt bij het Europese Hof van de Rechten van de Mens. De partij vindt dat het moet kunnen handelen volgens de beginselen die binnen de partij leven. Daar hoort bij dat de vrouw een andere rol heeft dan de man in het politieke leven: namelijk geen actieve.

Het Europese Hof is een hogere instantie dan de Hoge Raad in Nederland. Voor Donner reden om pas op de plaats te maken. De Hoge Raad zelf heeft geen termijn gesteld waarbinnen de staat actie moet ondernemen tegen de SGP en heeft er begrip voor dat de minister de uitspraak van het Europese Hof afwacht.

De SGP vindt het van wijsheid getuigen dat Donner zich terughoudend opstelt. Kathalijne Buitenweg, voorzitter van het Clara Wichmann Instituut dat de rechtszaak had aangespannen, meent dat Donner de uitspraak van de Hoge Raad in Europa moet gaan verdedigen en zich niet passief moet opstellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden