Donner voelt er niets voor ’minister van banen’ te zijn

den haag –- Ondanks de verwachte economische krimp, gaan vrijwel alle inkomensgroepen er volgend jaar meer in koopkracht op vooruit dan eerder was geraamd.

Volgens minister Donner van sociale zaken zal dat volgende week blijken uit nieuwe cijfers die het Centraal Planbureau dan presenteert. Die ontwikkeling is te danken aan de beperkte verhoging van de inflatie.

Met deze positieve noten hield het optimisme wel op, gisteren bij de begrotingsbespreking van sociale zaken en werkgelegenheid. Donner haalde de angst aan die heerst op de arbeidsmarkt. Werkgevers zien barre tijden tegemoet nu de groei om dreigt te slaan in krimp.

Voor werknemers die met ontslag worden bedreigd, kan hij niet meer doen dan proberen te zorgen dat de arbeidsmarkt er gunstig blijft uitzien, zodat ze snel weer een baan vinden. Specifieke banen behouden terwijl er geen werk is, daar doet Donner niet aan mee. „Ik wou dat ik ontslagen kon voorkomen. Ieder ontslag is een drama. Maar ik ben de minister van werkgelegenheid, niet van banen.”

Wel zal hij, op uitdrukkelijk verzoek van een grote Kamermeerderheid, Roemenen en Bulgaren voorlopig niet zonder werkvergunning in Nederland laten werken. Dit om de terugvallende werkgelegenheid te beschermen. Hij zegde toe in Europa aan te geven dat Nederland van het uitstel gebruik wil maken. Volgende week komt het kabinet met een definitief besluit, voor die tijd wil de CDA-bewindsman nog niet zeggen tot wanneer de grenzen gesloten blijven.

Dan is er ook nog de maatregel van de werktijdverkorting die werkgevers enige lucht moet geven als ze hun omzet in korte tijd flink hebben zien dalen. De oproep van de SP om ook mensen die via een uitzendbureau in dienst zijn, gebruik te laten maken van de mogelijkheid om op kosten van de WW tijdelijk naar huis te worden gestuurd, vond geen gehoor bij Donner.

Er waren meer Kamerfracties die de positie van flexwerkers en uitzendkrachten wilden verbeteren. In die algemene zin was Donner daartoe wel bereid, maar volgens hem ligt het primaat bij de sociale partners. Hij zal met hen overleggen over de positie van werknemers zonder vaste aanstelling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden