Donner verkort deeltijd-WW

Minister Donner kan de regeling voor deeltijd-WW (beperkt) verruimen, omdat hij het misbruik veel hoger had ingeschat. Hij ziet strenger toe op scholingsafspraken.

Bedrijven mogen niet meer al hun werknemers voor 15 maanden met deeltijd-WW naar huis sturen. Minister Donner van sociale zaken bespreekt vandaag in de Kamer zijn nieuwe voorstel voor een verlenging van de deeltijd-WW. Hij wil de regeling die vorige week werd stilgezet wel verlengen, maar niet zo ruimhartig als hij was.

Om werkgevers bewuster te laten kiezen welke werknemers voor een deel van de tijd op kosten van de WW naar huis kunnen, stelt de CDA-bewindsman nieuwe eisen. Als ze het hele personeel met deeltijd-WW willen sturen, mag dat hooguit voor 9 maanden. Vragen ze het voor een deel aan dan mag het langer, tot maximaal 15 maanden.

Vakcentrale FNV vindt de beperking „bekrompen en onverstandig”. Werkgeversorganisatie VNO-NCW meent ook dat de beperkingen nadelig werken. Vakcentrale CNV vindt juist dat er een nieuwe regeling moet komen, waarbij vooraf wordt getoetst of bedrijven er bedrijfseconomisch en qua werkgelegenheidsperspectief goed voor staan. Zo niet, dan moeten ze ook niet van de deeltijd-WW gebruikmaken.

Ook de Tweede Kamer wil een meer robuuste regeling. „Dit is de interim-zomer-variant”, zegt PvdA-Kamerlid Roos Vermeij. „Voor 1 september moet er iets serieuzers liggen waar bedrijven en werknemers mee vooruit kunnen.”

Donner had van tevoren gedacht dat bedrijven de regeling zouden gebruiken om enkele specifieke personeelsleden naar huis te sturen, om te voorkomen dat ze ze kwijt zouden zijn. „Bedrijven moeten een keuze maken welke mensen ze volledig in dienst willen houden, welke medewerkers minder gaan werken, en voor welke medewerkers ontslag aan de orde is”, schrijft Donner. „Het ongericht aanvragen voor het gehele werknemersbestand heeft als risico dat dergelijke strategische keuzes vooruit worden geschoven en de regeling haar doel voorbij schiet.”

Het CDA is het daar mee eens, maar dat bereikt de minister volgens Kamerlid Eddy van Hijum niet op deze manier. De Kamerleden zijn wel tevreden dat Donner meer gaat letten op scholingsafspraken. Na drie maanden controleert het UWV – steekproefsgewijs – of bedrijven zich aan de afspraken voor scholing hebben gehouden. Hebben ze dat niet, dan krijgen ze geen verlenging.

Het totale budget voor deeltijd-WW trekt Donner op tot 550 miljoen euro. Netto kost het de staat dan in het negatiefst berekende scenario 300 miljoen euro. De rest wordt uitgespaard aan gewone WW-uitkeringen. Donner ging er eerder vanuit dat de uitgetrokken 375 miljoen euro, netto 300 miljoen zou kosten. De regeling blijkt toch meer ontslagen te voorkomen, dan was verwacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden