Donner: referendum bedreigt democratie

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het referendum, en zeker niet het raadgevend referendum, is geen basis voor betere democratische verhoudingen. Dat stelt vice-president Piet Hein Donner van de Raad van State in een vraaggesprek met Trouw.

Redactie

Donner vindt dat het referendum in strijd is met de grondwettelijke bepaling dat een Kamerlid zonder last opereert. "En het wordt helemaal te dol als partijen in de Kamer nog voor de uitslag van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne stellen dat zij de uitslag als leidend beschouwen", aldus Donner. De fracties van PvdA en CDA in de Kamer stelden al voor de dag van het referendum zich neer te zullen leggen bij de uitslag van het referendum en dus de uitslag als bindend te beschouwen en niet als een advies.

In zijn inleiding op het jaarverslag van de Raad van State, dat dinsdag verscheen, stelt Donner dat er sprake is van een groeiende spanning tussen bestuurlijk noodzakelijke maatregelen en de uitgangspunten van de rechtsstaat, rechtszekerheid en rechtsgelijkheid. De rechtsstaat is meer en meer het slachtoffer, mede omdat door de verdeeldheid in de politiek, meer en meer via door onderhandelingen bereikte akkoorden moet worden geregeerd.

Het volledige interview met Piet Hein Donner verschijnt morgen in de Verdieping.

Kieskompas
Bent u er nog niet uit? Doe hier nog snel de test op het Kieskompas Referendum

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden