Donner opzoek naar extra geld deeltijd-WW

minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken (ANP)

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) zal op verzoek van de Tweede Kamer bekijken hoe hij de deeltijd-WW in beperkte vorm kan voortzetten als na de zomer het geld voor de crisissteun op is. De CDA-bewindsman sprak donderdag van een historisch moment, omdat de Kamer in zijn ogen vraagt elders te bezuinigen om extra geld te vinden voor deeltijd-WW. „Met een historisch verzoek ga ik graag terug naar het kabinet."

Donner werd in een motie van CDA-Kamerlid Eddy van Hijum met steun van coalitiegenoten PvdA en ChristenUnie gevraagd dekking te zoeken voor voortzetting van de deeltijd-WW. Daarbij moeten wel de voorwaarden aangescherpt om misbruik te voorkomen van de regeling, waarmee bedrijven hun personeel met WW-uitkeringen minder kunnen laten werken tijdens de economische crisis. De Kamer wil voor 1 september duidelijkheid over de mogelijkheden.

Vorige week bleek dat de beschikbare 375 miljoen euro voor deeltijd-WW al binnen drie maanden op was. De minister heeft 175 miljoen euro ruimte gevonden om het budget aan te vullen. Maar zowel de drie regeringspartijen als SP, VVD, GroenLinks en D66 vrezen dat dit net genoeg is om de zomer door te komen, gezien de snelheid waarmee de eerste 375 miljoen is opgeraakt.

Eerder zei Donner nog dat als de Kamer meer geld wil, het zelf zo moedig moet zijn om „aan te wijzen waar pijnlijke keuzes gemaakt moeten worden” en waar bezuinigd kan worden. Wel sprak hij over een „nuttige regeling” om te voorkomen dat bedrijven werknemers moeten ontslaan die ze straks nodig hebben als de orders toenemen door een economisch herstel.

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) zal op verzoek van de Tweede Kamer bekijken hoe hij de deeltijd-WW in beperkte vorm kan voortzetten als na de zomer het geld voor de crisissteun op is. De CDA-bewindsman sprak donderdag van een historisch moment, omdat de Kamer in zijn ogen vraagt elders te bezuinigen om extra geld te vinden voor deeltijd-WW. „Met een historisch verzoek ga ik graag terug naar het kabinet."CDA, PvdA en ChristenUnie wezen er in hun motie op dat de deeltijd-WW ook geld bespaart, omdat minder mensen in de ’gewone’ WW belanden. Dit effect wordt volgens PvdA-Kamerlid Roos Vermeij groter als de regeling zo wordt beperkt dat alleen die bedrijven de steun krijgen die het echt nodig hebben en anders de betrokken werknemers hadden ontslagen.

De minister moet volgens de coalitiepartijen met werkgevers en vakbonden overleggen over een meer selectief gebruik van de regeling. Hij mag wel alvast de toegang tot de steun beperken, zoals hij eerder deze week heeft aangekondigd. Donner wil voortaan regelen dat hoe meer werknemers een werkgever in de regeling laat stromen, des te korter er recht is op deeltijd-WW.

Maar er mag volgens CDA, PvdA en ChristenUnie niet getornd worden aan de voorwaarden waaronder bedrijven nu al met hun personeel in de deeltijd-WW zitten. Een beperking van de WW-steun mag alleen gelden voor nieuwe gevallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden