Donner is nu genoemd, dus hij wordt het

CDA-kandidaat topbaan Raad van State 'Dubbele pet' minister wekt weerstand

Het CDA oefent sinds dit weekeinde zware druk uit om minister van binnenlandse zaken Piet Hein Donner benoemd te krijgen tot vicevoorzitter van de Raad van State. Partijvoorzitter Ruth Peetoom noemde Donner zaterdagavond in het radioprogramma 'Met het oog op morgen' een 'goede kandidaat'.

Het minste dat nu geconcludeerd kan worden is dat Piet Hein Donner dé kandidaat is van het CDA om Herman Tjeenk Willink (PvdA) op te volgen als vicevoorzitter van de Raad van State, en niet de eveneens uit het CDA afkomstige oud-minister Ernst Hirsch Ballin. Maar een stap verder gaan is niet al te gewaagd: Donner wórdt de nieuwe 'onderkoning' van Nederland. Het zou wel erg pijnlijk zijn als die benoeming nu niet doorgaat. Door de naam van Donner te noemen zet Peetoom de boel niet alleen onder druk, ze moet er vrijwel zeker van zijn dat hij het dan ook wordt.

Per 1 februari volgend jaar legt Tjeenk Willink zijn functie neer. De Raad van State is het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Koningin Beatrix is formeel voorzitter. Vandaar dat de vicevoorzitter ook wel de onderkoning van Nederland wordt genoemd. Dat de opvolger van Tjeenk Willink uit het CDA moet komen is een ding dat zeker is. Daarover zijn tijdens de kabinetsformatie onderhands afspraken gemaakt. De PvdA levert de voorzitter van de Tweede Kamer. De VVD die van de Eerste Kamer. Dan komt het CDA het vicevoorzitterschap van de Raad van State toe, is de gedachtegang. Naar verluidt is vanuit PvdA en VVD dan ook geen belangstelling getoond voor de functie.

Dat het CDA nu definitief Donner naar voren schuift is wél opmerkelijk. Binnen de Raad van State zou de nodige weerstand leven tegen diens kandidatuur. Ten eerste is Donner lid van het kabinet. Hij heeft getekend voor beleid waarover hij straks met een andere pet op datzelfde kabinet adviseert.

Een tweede bezwaar is dat Donner vorig jaar tijdens de kabinetsformatie staatsrechtelijk een scheve schaats heeft gereden. Hij liet CDA-Kamerleden tekenen dat zij zich op voorhand neerlegden bij een eventueel besluit van het CDA-congres (toevallig dit weekeinde een jaar geleden) om mee te doen aan een minderheidskabinet van VVD/CDA, gedoogd door de PVV. Staatsrechtelijk is dat niet juist. Kamerleden horen onafhankelijk te opereren. Binnen het CDA gaan dan ook stemmen op voor een andere kandidaat dan Donner. Zo is oud-premier Lubbers voorstander van een kandidatuur van oud-minister Ernst Hirsch Ballin.

Formeel moet de hele sollicitatieprocedure nog beginnen. De minister van binnenlandse zaken, Donner, is daar verantwoordelijk voor. Omdat hij zelf kandidaat zal staan, had het kabinet al besloten dat minister Opstelten van justitie die rol zal overnemen. Na de zomer zouden sollicitanten via een advertentie worden geworven. Tot op heden is die advertentie niet verschenen.

Het afgelopen weekeinde uitten drie prominente oud-politici in de Volkskrant hun zorgen over de trage gang van zaken: Hans Wiegel (VVD), Frits Korthals Altes (VVD) en Bram Peper (PvdA). Volgens hen wacht het kabinet te lang met de benoeming. Er moet snel een beslissing vallen, anders loopt een van de invloedrijkste politieke functies onnodig schade op, menen zij.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden