Donner: Geen garantstelling voor pensioenfondsen

Pensioenfondsen in moeilijkheden moeten wellicht snijden in de uitkeringen. Ouderen willen dat het kabinet deze pensioenen garandeert.

Minister Donner van sociale zaken is niet van plan zich garant te stellen voor de aanvullende oudedagsvoorziening, mocht een pensioenfonds in liquiditeitsproblemen komen. Hij heeft dit de ouderenbonden gisteren laten weten in een gesprek.

De ouderenbonden waren bij Donner om te praten over de gevolgen van de crisis voor de pensioenfondsen en, daardoor, voor de inkomens van ouderen. Sommige ouderenbonden hadden om een dergelijke garantstelling gevraagd.

Vrijdag besloot Donner de pensioenfondsen twee jaar extra de tijd te geven om de huidige tekorten te dekken. De minister ging er daarbij van uit dat de meeste fondsen de komende jaren de pensioenen van gepensioneerden en de pensioenaanspraken van werkenden niet zullen kunnen compenseren voor de inflatie.

De ouderenbonden, verenigd in de Centrale Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO), pleitten gisteren voor een garantstelling van de pensioenuitkering door het kabinet, mocht het schrappen van de indexatie een bepaald fonds niet helpen en er moeten worden gesneden in de pensioenuitkering zelf. Daar voelt Donner niets voor, zo liet hij weten. Hij gaat er vooralsnog van uit dat de verlenging van de termijn voor herstelplannen genoeg ruimte geeft aan de pensioenfondsen.

Wel wil Donner de huidige normen waar fondsen aan moeten voldoen nog eens kritisch tegen het licht houden. De CSO wees hem erop dat de norm voor de rente, waar fondsen rekening mee moeten houden, ertoe leidt dat reserves nodeloos hoog moeten zijn zodra de marktrente onder een kritisch niveau komt. De CSO pleitte ervoor de norm te leggen bij een gemiddelde rente over de voorgaande tien jaar.

Directeur Van Minnen van de koepel van ouderenorganisaties toonde zich na afloop van het gesprek voorzichtig tevreden. „Tot nu toe sprak de minister met alles en iedereen over de pensioenen, behalve met de ouderen. Dat is nu anders. We hebben afgesproken geregeld met elkaar te praten over ouderenbeleid. Hij heeft het belang van gepensioneerden nu beter op het netvlies”, aldus Van Minnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden