Donner: burger krijgt geen reëel beeld van overheid

(Novum) - De cultuur van 'azijn pissen' tegen de overheid ondermijnt het vertrouwen om collectief problemen op te lossen. Dat heeft minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Piet Hein Donner (CDA) zaterdag gezegd tijdens de Abel Herzberglezing in Amsterdam. In zijn rede gaat Donner in op de invloed die de media, de Tweede Kamer en allerlei onderzoeksinstanties hebben op de beeldvorming van het functioneren van de overheid. De lezing had het thema 'De samenleving krijgt de overheid die zij verdient'.

De minister stelt dat burgers vooral te horen krijgen wat er allemaal niet goed gaat. Hij zegt dat hij begrijpt dat media vooral melden wat misgaat, maar dat die werkwijze ook zorgt voor een cultuur van wantrouwen. "Al die kritiek, onthullingen en verwijten scheppen een eigen werkelijkheid die niet minder echt is dan de onderliggende feiten en die in de politiek vaak een hardere werkelijkheid oplevert, dan de echte werkelijkheid", vindt Donner.

Om de overheid te kunnen vertrouwen is het volgens Donner nodig een reëel beeld te hebben van wat die overheid doet en waar die toe in staat is. Met dat reële beeld voor ogen 'moeten we de overheid het voordeel van de twijfel geven', stelt Donner. "Want het gaat uiteindelijk om het vertrouwen in onszelf en in onze toekomst als samenleving. We krijgen in dat opzicht de overheid die we verdienen", besloot hij zijn toespraak.

Abel Herzberg was een joodse Nederlander die werd geboren in 1893 en overleed in 1989. De humanist Herzberg overleefde het concentratiekamp Bergen-Belsen. De naar hem genoemde lezing wordt sinds 1990 jaarlijks gehouden om zijn gedachtegoed levend te houden. De lezing werd eerder uitgesproken door onder meer Hedy d'Ancona, Huub Oosterhuis, Job Cohen en Ruud Lubbers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden