Donike geeft De Bruin weinig kans op vrijspraak

KEULEN (ANP) - Prof.dr. Manfred Donike heeft geen twijfels. Voor de Duitse dopingonderzoeker staat het onomstotelijk vast dat de Nederlandse atleet Erik de Bruin bijna twee jaar geleden anabole steroïden (stanozolol) heeft gebruikt.

Desondanks liet de wetenschapper uit Keulen zich gisteren niet verleiden tot harde uitspraken, omdat de affaire nog steeds arbitrair is en de council van de Internationale Amateur Atletiek Federatie (IAAF) nog geen uitspraak heeft gedaan.

Enerzijds onthield Donike zich van commentaar, maar de summiere reactie die hij op de “zaak De Bruin” gaf, bevatte anderzijds een dubbele bodem. “Velen hebben voor De Bruin geprobeerd onze expertises in twijfel te trekken, even zovelen zijn uitgegleden”, sprak Donike cryptisch in Keulen. “Neem bij voorbeeld zijn landgenoot, de wielrenner Theunisse. Die heeft ook tot het bittere einde geprocedeerd. Het resultaat voor hem bleef negatief”, voegde de professor veelbetekenend toe. “Ik heb er nooit meer iets van vernomen. Meer wil ik niet kwijt over de zaak De Bruin.”

De Nederlands recordhouder discuswerpen en kogelstoten heeft de gebruikte methode van het IOC-laboratorium van Donike in Keulen aangevochten. Zijn advocaat, Wilfred Veldstra, eist volledige vrijspraak omdat geen sprake zou zijn van eenduidigheid tijdens de contra-expertise. De jurist heeft de aanpak van Donike fel bekritiseerd. Tot nu is nog steeds geen oordeel geveld. Dat zou 9 juni dienen te gebeuren.

“We hebben na de laatste mondelinge behandeling, eind maart, begin april een rapport met adviezen over de kwestie ingediend bij de IAAF. Daarover kan ik uiteraard geen mededelingen doen. We wachten nu af”, zei Donike. “Het is niet mijn taak de strafmaat te bepalen of een standpunt in te nemen of conclusies te trekken. Dat is de taak van de arbitragecommissie en die mensen zijn stellig voor hun taak berekend. Voor mij persoonlijk is het klip en klaar; onze controlemethoden zijn waterdicht. Conform de regels.”

De zaak De Bruin sleept al sinds 1 augustus 1993 toen hij op doping werd betrapt na de Grand Prix van Keulen. Tijdens de WK in Stuttgart werd hij geschorst, maar hij ging onmiddellijk in de verdediging en vocht en vecht nog steeds het gebruik van dope verbeten aan. Voorlopig met succes. Op punten heeft de atleet na bijna twee jaar een voorsprong op de autoriteiten.

Dik een maand nadat hij positief was bevonden, dwong hij via de rechter deelneming aan de NK in Eindhoven af. In november dat jaar sprak de tuchtcommissie van de KNAU hem vrij wegens onvoldoende bewijs. De medische commisie van de IAAF was het oneens met die uitspraak en legde de kwestie voor aan de council. November verleden jaar werd de eerste behandeling op last van De Bruins advocaat uitgesteld.

Bij de tweede zitting voor de arbitragecommissie begin april dit jaar in Monaco, vroeg Veldstra de zaak aan te houden om zijn cliënt in de gelegenheid te stellen deskundige getuigen schriftelijk te laten reageren. Dat verzoek werd ingewilligd. In een eerder stadium hadden prof.dr. Jacques van Rossum en dr. Douwe de Boer al hun twijfel uitgesproken over de wetenschappelijke waarde en betrouwbaarheid van het onderzoek van Donike. De Nederlandse wetenschappers betoogden dat het aangetroffen testosteron-gehalte geen sluitend bewijs is en dat de gebruikte apparatuur voor de meting van het hormoon HCG in de urine niet aan de eisen voldeed.

De KNAU heeft al die tijd een neutrale rol gespeeld, omdat de tuchtcommissie een onafhankelijk instituut is. De Unie liet voor de laatste bijeenkomst in Monaco weten het oordeel van de arbitragecommissie te respecteren. Indien de Bruin schuldig wordt bevonden krijgt hij een langdurige schorsing en is zijn atletiekloopbaan voorbij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden