Donetsk stemt ondanks protesten

Verkiezingen in Oost-Oekraïne veroordeeld door EU, VS en regering in Kiev. Separatist Zachartsjenko wint.

Inwoners van de opstandige regio's in Oost-Oekraïne gingen gisteren naar de stembus om een nieuwe leider te kiezen. Zij kozen voor zowel een nieuw parlement als een nieuwe president. Tegen de avond was de laatste al bekend: de voormalige elektricien en pro-Russische separatist Aleksandr Zachartsjenko. Hij won met 81 procent van de stemmen van zijn twee rivalen, van wie maar weinigen tot voor kort ooit hadden gehoord.

Zachartsjenko bracht zondag zijn stem uit in de stad Donetsk. Hij vertelde aan de aanwezige media dat hij hoopt dat de verkiezingen vrede zullen brengen aan de door oorlog verscheurde regio waar al meer dan vierduizend mensen zijn omgekomen bij gevechten.

De uitkomst van de verkiezingen zal de Oekraïense regering en het Westen weinig uitmaken: zij weigeren deze te erkennen. De kersverse buitenlandminister van de EU, Federica Mogherini, verwierp gisteravond de verkiezingsuitslag. Zij noemde de verkiezingen 'een obstakel' voor de vrede in Oekraïne en bovendien illegitiem. De Amerikaanse nationale veiligheidsraad is bang dat de uitslag voor Rusland als excuus kan dienen voor militair ingrijpen in Oekraïne.

De Oekraïense president Petro Porosjenko noemde de stembusgang een 'farce', en riep vooral zijn Russische collega Vladimir Poetin op om geen legitimiteit te verschaffen aan de 'illegale' verkiezingen: "Ik hoop dat Rusland niet de zogenaamde verkiezingen erkent, want die zijn een regelrechte schending van het Minsk-protocol van 5 september, dat ook door Rusland is getekend." Daarin staat dat lokale verkiezingen onder de Oekraïense wet moeten worden georganiseerd.

Maar Rusland trekt zich, zoals werd verwacht, weinig aan van de waarschuwingen en erkent de verkiezingsuitslag. Moskou stelt dat het militaire bestand uit september voorzag in lokale verkiezingen in rebellengebied, te houden tussen 19 oktober en 3 november.

De separatisten hoopten op een zo hoog mogelijke opkomst. Om die reden hadden zij de kiesgerechtigde leeftijd verlaagd naar zestien jaar, een beslissing die is ingegeven door vergelijkbare kiesregels in het Schotse referendum over onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk. Met succes, voor sommige stemlokalen stonden op verschillende tijden honderden mensen voor de deur te wachten om hun stem uit te brengen.

Maar of zij ook allemaal uit Oost-Oekraïne kwamen, is nog maar de vraag. Sommige mensen mochten hun stem uitbrengen zonder zich te legitimeren. Critici vrezen dat het lakse toezicht op de stembusgang ertoe heeft geleid dat mensen meer dan een keer stemmen of dat mensen van buiten de rebellenregio's of zelfs buiten Oekraïne hun stem konden uitbrengen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden