Donetsk bereidt zich voor op een bevroren toekomst

Een poster van Stalin in Donetsk. Beeld Fleur de Weerd
Een poster van Stalin in Donetsk.Beeld Fleur de Weerd

Rijen voor de provisorische grens, nergens een Zara of McDonald's, geen werkende pinautomaten en grote posters met 'dank u Rusland.' De Volksrepubliek Donetsk heeft al flink wat weg van de andere bevroren conflictgebieden: Abchazië in Georgië en Transnistrië in Moldavië.

Fleur de Weerd

Allemaal zijn ze in hun strijd geholpen door Rusland, allemaal zijn het nu obscure staatjes die door het westen niet erkend worden en bekend staan om wapensmokkel en witwaspraktijken. Allemaal zijn ze armoedig, en allemaal hangen ze vol met de nodige sovjetsymbolen en posters die de schoonheid van de regio benadrukken.

De militaire situatie in de volksrepubliek Donetsk is sinds vorige winter enigszins stabiel. De hotels puilen niet langer uit met Tsjetsjeense vrijwilligers.

De soldaten bij de grenspost - een in beslag genomen tankstation - staan er ontspannen bij. Ze grinniken als ze mijn perspapieren zien. "Niets vervelends schrijven hè meisje, anders mag je niet meer weg" zegt er eentje, tikt op zijn kalasjnikov en knipoogt.

Russische producten
Op een paar plekken wordt nog wel gevochten, maar de rust is genoeg wedergekeerd voor de autoriteiten om een heus overheidssysteem op te bouwen. Zo is er een eigen geheime dienst, een werkende belastingdienst, rijden de bussen en zijn de schappen aardig gevuld. Met Russische producten. Oekraïense supermarkten en tankstations zijn overgenomen door de staat. In de nieuwe emblemen die over de bedrijfsnamen zijn geplakt is de vlag van de republiek verwerkt.

In plaats van een perscentrum dat willekeurig visa uitdeelt is er nu een systeem dat samenwerkt met de Russische geheime dienst. Journalisten worden flink doorgelicht voordat ze toestemming krijgen om te komen.

Betalen gaat in roebels, de horloges staan op Moskou-tijd. De bevolking bereidt zich voor op een 'bevroren' toekomst. "Het is zoals het is", zegt een vrouw in een bontjas op straat in Donetsk. "Alles beter dan oorlog", mompelt ze en loopt aan een Stalin-poster voorbij zonder hem op te merken.

Standplaats
In de serie 'Standplaats' vertellen correspondenten persoonlijke verhalen die aan hun journalistieke werk raken. Fleur de Weerd was een paar jaar correspondent in Oekraïne voor Trouw, en reist momenteel weer door het land.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden