Donderend geweld bij Brexit 1.0

wetenschap | Onderzoekers hebben gereconstrueerd hoe Brittannië een eiland werd, 450.000 jaar geleden.

WILLEM SCHOONEN en REDACTIE WETENSCHAP

Zo zag Brexit er uit, 450.000 jaar geleden. Op de achtergrond zijn de witte kliffen te zien van wat nu Engeland is. Nog is dat land verbonden met het Europese continent, via een kalkstenen richel naar de Franse kust. Maar aan de noordkant daarvan heeft zich een meer van smeltwater gevormd. Het water uit dat meer stort zich met vernietigende kracht over de richel naar beneden en slaat daar gaten in de bodem, daarmee de breuk tussen Brittannië en Europa bezegelend.

Deze artistieke impressie is gemaakt door onderzoekers van het Imperial College London, die samen met collega's uit Frankrijk en België de dramatische scheiding van continent en eiland hebben gereconstrueerd. De Britse onderzoekers waren het verhaal tien jaar geleden al op het spoor, en publiceren vandaag in vakblad Nature Communications hun laatste stukken bewijs.

Het smalste deel van het Kanaal, de Straat van Dover, was lange tijd een mysterie. De zeebodem vertoont daar enorme gaten met doorsnedes van kilometers en zo'n honderd meter diep. Bij de aanleg van de Kanaaltunnel moesten die gaten zorgvuldig worden gemeden. Er werd al vermoed dat ze waren geslagen door watervallen. En dat is nu door onderzoek bevestigd. Zo'n 450.000 jaar geleden heerste een ijstijd op aarde, en stond de zeespiegel veel lager dan nu. Ten noorden van de verbinding tussen wat nu Dover en Calais zijn, lag een enorm gletsjermeer dat ook het huidige Nederland bedekte. De onderzoekers vermoeden dat de gletsjer waaraan dat meer grensde deels is afgebrokkeld, waarna het water zich met enorme kracht over de richel aan de zuidkant van het meer stortte en gaten in de bodem sloeg. Daarbij moet ook die richel zelf het hebben begeven, wat leidde tot een vernietigende overstroming.

De onderzoekers hebben nu kunnen vaststellen dat hiermee de scheiding van Brittannië en continent nog niet voltrokken was; enkele honderdduizenden jaren later waren er opnieuw overstromingen, nu op kleinere schaal en iets verder naar het noorden, die de Straat van Dover verder verdiepten.

Dit is natuurlijk hét moment om deze onderzoeksresultaten te presenteren. Ze zijn al Brexit 1.0 genoemd onder verwijzing naar het Britse vertrek uit de Europese Unie dat deze week in gang werd gezet. Verschil is dat deze eerste Brexit onder extreem koude klimaatomstandigheden plaats had en met donderend geweld. Verschil is ook dat de geologische scheiding van Brexit 1.0 onomkeerbaar was. Maar wellicht zal Brexit 2.0 dat ook blijken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden