donderdag06diepgids

Landing van Columbus in Amerika, verbeeld door John Vanderlyn (1836). (Trouw)

Stop al dat geruzie over leermethodes. Door ouderwets les te geven helpen we kinderen niet goed op weg.

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

In januari al gaf deze krant dagelijks bericht van kandidaten, zoals Hillary Clinton.

Ik stelde toen de vraag: „Gaan we driekwart jaar lang voorpaginanieuws over de Amerikaanse verkiezingen krijgen?” Nu moet ik constateren dat we ’getrakteerd’ zijn dit jaar. Ik besef wel dat de Verenigde Staten een belangrijk land zijn, ook voor ons in Europa. En Trouw wil niet als enige achterblijven in deze hype.

Maar ik hoef niet te weten wat doorsnee Amerikanen als Norah Eldredge of Pat Devine gaan stemmen. Het interesseert me ook niet of McCain is neergestreken in Kentucky of in Virginia. En al helemaal niet dat de grootmoeder van Obama is overleden.

De Nederlandse verkiezingen worden niet zo uitgebreid verslagen. En ik kan niet zeggen dat Amerika nu zo’n geweldig voorbeeld is voor ons. Kon het niet ietsje minder?

Peter Leermakers Bilthoven

Ik hoor veel zwarte Amerikaanse kiezers zeggen dat ze op Barack Obama hebben gestemd omdat hij zwart is. Is dat geen racisme?

Theo Haffmans Utrecht

Iedere dag valt Trouw in de bus, de krant die mij alle informatie biedt, goede achtergrondartikelen, aparte puzzel, intrigerende columns, recepten die het uitproberen waard zijn en een fantastische cultuurbijlage. Maar als ik héél eerlijk ben?

Het állereerste wat ik doe?

Snel naar de prent om te zien wat VONK, LEN en TOM nu weer gemaakt hebben van wat er in de wereld speelt. Of het nu gaat over de kredietcrisis, de oorlog in de wereld, de verkiezingen in Amerika, het kleine en grote nieuws uit eigen land, áltijd is de prent een meesterwerk.

Ik vestig de aandacht op deze kanjers van Trouw, die mijn dag iedere keer zo mooi inkleuren. Dank jullie wel en ga nog lang zo door!

Marianne van Terheijden Tilburg

23 historici spreken zich uit tegen de canon, een lijst met 50 Nederlandse onderwerpen die in het geschiedenisonderwijs aan bod komen. Een meerderheid van de Kamer wil de canon verplicht stellen voor het basisonderwijs en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Voor het basisonderwijs is de canon een aanwinst met een nadeel.

De canon maakt duidelijk waar het geschiedenisonderwijs over moet gaan en zorgt dat er meer aandacht voor de geschiedenislessen komt. Nadeel is de eenzijdige nadruk op Nederlandse onderwerpen.

Dat moet rechtgezet worden in het voortgezet onderwijs. In klas 1 en 2 krijgen alle leerlingen nog geschiedenis, zij het soms een beetje.

In de lessen moet er voldoende ruimte zijn voor andere dan Nederlandse onderwerpen. Dat vraagt om slimme wetgeving, anders dan de canon ’gewoon’ toevoegen aan het huidige programma en binnen de bestaande lestijd. Doordachte canonwetgeving kan ook in het voortgezet onderwijs de historische vorming van leerlingen versterken.

Drs. J. de Wit Didam, docent geschiedenis en voorzitter Vereniging Geschiedenisdocenten

De suggestie van J. Kremer in Trouw van zaterdag voor een Bijbelpuzzel vind ik geen goed idee. Niet alle Trouw-lezers zijn met de Bijbel opgegroeid, en willen ook graag in het weekend gewoon puzzelen.

A. van Gelder Gorinchem

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden