Donderdag eerder in de file voor halve finale

De avondspits zal donderdag eerder op gang komen in verband met de halve finale tussen Nederland en Italië, die om 18.00 uur in Amsterdam begint. ,,Niemand wil het voetbal missen en veel mensen vertrekken daarom eerder van het werk'', zei een woordvoerster van het Traffic Information Centre (TIC) in Utrecht gisteren.

Het verkeerscentrum denkt dat de spits hooguit iets drukker zal zijn dan normaal. Zondag voor het begin van de kwartfinales was het ook voller op de Nederlandse wegen dan gebruikelijk. Dit kwam niet alleen doordat voetballiefhebbers sneller van hun zondagsuitje naar huis terugkeerden. Ook veel Duitsers verlieten ons land na een lang weekend vrij.

Het TIC verwacht dat zolang Nederland meespeelt in Euro2000, de wegen voor aanvang van de wedstrijden druk zullen zijn. Verschuivende spitsuren hebben de afgelopen weken nog niet tot problemen geleid op de wegen. Ook de verschillende stadions in de speelsteden zijn goed bereikbaar. Het TIC denkt niet dat het Europees kampioenschap voetbal nog echte verkeersproblemen gaat opleveren, maar 'het blijft altijd moeilijk in te schatten'.

De Nederlandse Spoorwegen houden donderdag ook rekening met een vervroegde avondspits. Maar het bedrijf verwacht geen problemen met de aan- en afvoer van de ongeveer 13000 extra treinreizigers van en naar de Arena. ,,Tot nog toe is het erg soepel verlopen'', zei een woordvoerster. Vooral na afloop van de wedstrijd zullen extra treinen rijden.

De werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft er geen zicht op hoeveel werknemers in verband met het EK-duel een uurtje eerder naar huis willen of een (halve) vrije dag zullen opnemen. De vereniging zal hierover ook geen aanbevelingen doen. Wel kan een woordvoerder zich voorstellen dat bedrijven donderdag wat soepeler met het einde van de werkdag omgaan.

Werknemers van Philips, sponsor van Oranje, kunnen wellicht in onderling overleg met hun afdelingschef iets regelen, zei een woordvoerster. Het bedrijf heeft volgens haar nog geen algemene oekaze doen uitgaan, omdat de vele afdelingen zelf verantwoordelijk zijn voor hun mensen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden