Donateursvereniging onder vuur wegens dubieuze gift

door Joop Bouma

Een ’sigaar uit eigen doos’ brengt de Donateursvereniging in problemen.

Al maanden woedt er in charitatief Nederland een ongewoon felle discussie over een gift die Coins for Care-oprichtster Esther Jacobs deed aan... Esther Jacobs, oprichtster van de Donateursvereniging. „Een greep uit de kas”, vindt Jan Krol, uitgever van een vakblad voor Fondsenwervers. In het oktobernummer noemt Krol de Donateursvereniging ’ondemocratisch’: „Die 44.000 euro moet terug!”, schrijft hij.

Bij de Donateursvereniging is inmiddels bestuurslid Femke Lagaaij opgestapt. „Als je anderen de maat neemt, moet je zelf roomser zijn dan de paus.”

De branche eist dat de schenking wordt teruggedraaid. De toezichthouder Centraal Bureau Fondsenwerving vindt dat ook. De Donateursvereniging piekert er niet over.

Coins for Care werd opgericht rond de omschakeling op de euro. De organisatie zamelde oude munten uit de Euro-landen in. De omwisselwaarde werd uitgekeerd aan ruim honderd goede doelen.

Coins for Care haalde ruim 132.000 kilo aan oude munten en bankpapier op en verdeelde zo’n vier miljoen euro. Er bleef nog 94.000 euro over. Daarvan werd 50.000 euro verdeeld onder tien goede doelen.

Het bestuur van Coins for Care, waarin ook Esther Jacobs, besloot de resterende 44.000 euro te storen in de kas van de Donateursvereniging.

Jacobs richtte die in 2003 op. Belangrijkste doel: eerlijke informatie geven over goede doelen in Nederland en de transparantie over de bestedingen te bevorderen. De nieuwe vereniging werd in de gesloten branche van goede doelen aanvankelijk met enige vrees en zorg bekeken, maar Jacobs werd al spoedig het lievelingetje van de sector: transparantie, dat wil ieder goed doel.

Maar de schijn van belangenverstrengeling die Jacobs met de gift aan haar eigen Donateursvereniging op zich laadde, blijkt nu het imago van de vereniging aan te tasten.

Jacobs verdedigt de beslissing nog steeds: „Onze argumenten om de gift aan te nemen zijn prima. De gift wordt besteed aan een apart project binnen onze vereniging, waar ik volledig buiten sta. Onze boodschap is transparantie, wij zijn over deze gift ook direct heel open geweest.”

Ex-bestuurslid Lagaaij vindt de gang van zaken ’erg verdrietig’. „Er zijn heftige discussies geweest in het bestuur. Dit punt raakt volgens mij aan het bestaansrecht van de vereniging. Als organisatie moet je al je beslissingen toetsen aan de reacties van de buitenwacht. Het bestuur had moeten toegeven dat er een inschattingsfout was gemaakt en alles moeten terugdraaien.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden