Donateursvereniging heft zichzelf op

Van onze verslaggever

De Donateursvereniging, drie jaar jong, heft zichzelf op. De doelstelling is gehaald, zegt het bestuur. De brancheclub van goede doelen moet het werk nu overnemen.

Volgens Esther Jacobs, voorzitter en initiatiefneemster van de Donateursvereniging, heeft het besluit niets te maken met de rel over het aanvaarden van een gift van 44.000 euro van Coins for Care.

Jacobs was als bestuurslid van Coins for Care medeverantwoordelijk voor de schenking aan haar eigen Donateursvereniging. Toezichthouder Centraal Bureau Fondsenwerving drong er op aan de gift terug te draaien.

„Het is jammer dat die kwestie net nu speelt”, aldus Jacobs, „maar ons besluit om de Donateursvereniging per 1 december op te heffen, staat hier los van. We zijn al sinds begin dit jaar bezig met zoeken naar een andere organisatievorm.”

Jacobs zegt dat de 44.000 euro, ook na het verdwijnen van de Donateursvereniging, wordt besteed aan het opzetten van een database voor de gehele charitatieve sector.

Volgens het vakblad voor fondsenwervers FM kan het opheffen van de vereniging niet los worden gezien van de affaire rond de gift van Coins for Care. „Een inhoudelijke en concrete reden voor opheffing wordt door het bestuur niet gegeven”, stelt het vakblad in een reactie. „De rel lijkt het zwaard te worden waarin Jacobs nu zelf valt, al zal dit meer een aanleiding dan een oorzaak zijn om nu de handdoek in de ring te gooien”, aldus Edwin Venema, hoofdredacteur van FM. Hij noemt het besluit om te stoppen „verstandig en moedig”.

Volgens Jacobs heeft de Donateursvereniging in drie jaar de sector wakker geschuwd, geprikkeld en bewust gemaakt van de noodzaak tot duidelijkheid over de besteding van het geld. „De volgende stap zou zijn dat we een soort van instituut moeten worden. Daar voelen wij wat minder voor. Anderen moeten nu het stokje maar overnemen.”

Jacobs stelt dat de vereniging diverse doelen heeft verwezenlijkt. Er werd een Transparantprijs ingesteld voor het goede doel met de helderste manier van verslaggeving. De Transparantprijs 2006 werd gisteren in Den Haag uitgereikt aan War Child Nederland.

Volgens Jacobs blijft de prijs na opheffing van de vereniging bestaan, doordat mede-initiatiefnemer PricewaterhouseCoopers er mee door wil gaan. Andere projecten, zoals het formuleren van een Reclamecode voor Goede Doelen, zijn inmiddels in gang gezet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden