Donateurs lopen weg, dus stichting doet homo's weer in de ban

null Beeld afp
Beeld afp

De Amerikaanse christelijke hulporganisatie World Vision neemt bij nader inzien toch geen getrouwde homo's aan. Toen ze maandag liet weten dat homo's welkom waren, regende het opzeggingen.

Met de opheffing van het homoverbod wilde World Vision naar eigen zeggen neutraliteit uitstralen. Gelovigen en kerken moesten zelf bepalen of ze het homohuwelijk erkenden - de liefdadigheidsinstelling had daar voortaan geen mening meer over.

Conservatieve evangelicalen zagen dat heel anders. Volgens hen was de afschaffing van het verbod wel degelijk een stellingname, en nog een 'onbijbelse' ook. Extra pijnlijk is dat World Vision bij de grootste christelijke organisaties van het land hoort.

Prominente evangelicalen haalden direct fel uit. Russell Moore van het grote kerkgenootschap Southern Baptist Convention noemde de afschaffing 'onvoorstelbaar gruwelijk en duivels'. De invloedrijke conservatieve emeritus-predikant John Piper sprak van een tragische beslissing.

'Dit was fout, vergeef ons'
World Vision gaat nu diep door het stof. 'Deze beleidsaanpassing was bij nader inzien een vergissing', schrijft directeur Richard Stearns in een verklaring. 'Dit leidde niet tot meer eenheid, maar juist tot verdeeldheid. (...) We vragen u om vergeving.'

Volgens Stearns is World Vision soepel met kwesties 'die niet zo centraal staan in het christelijke geloof'. Maar, zo schrijft hij 'het gezag van de Schrift en het huwelijk als een door God gegeven instituut tussen man en vrouw - dat zijn eeuwenoude en fundamentele christelijke geloofsopvattingen. Op die elementaire punten kunnen we niet schuiven.'

Stearns zou zijn collega's hebben gemeld dat World Vision in twee dagen tijd donaties voor 2000 sponsorkinderen had verloren. Op jaarbasis betekent dat een verlies van 840 duizend dollar (610 duizend euro). Jaarlijks haalt de organisatie bij particulieren gemiddeld 567 miljoen dollar (412 miljoen euro) op.

'Besluit getuigt van nederigheid'
Staflid Moore van de Southern Baptist Convention is tevreden met de terugdraaiing. Die getuigt volgens hem van 'een geest van Christus-vormigheid en nederigheid'.

Progressievere evangelicalen spreken juist schande van de opzeggingen. Opzeggers laten World Visions sponsorkinderen in de kou staan, vindt de kritische blogger Rachel Held Evans. En dat alleen maar om een theologisch geschil. 'Ik ben nog nooit zo beschaamd geweest om christen te zijn', twitterde zij. Eerder wees ze al op de gevolgen van anti-homo-theologie: dat is volgens onderzoek de voornaamste reden voor jongeren om de kerk te verlaten.

De Nederlandse tak van World Vision heeft geen homo's in dienst, maar kent ook geen verbod op getrouwde homoseksuelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden