Donald Trump zint op maatregelen tegen 'progressief' Google

Breitbart News verspreidde beelden van een bijeenkomst waar Google medewerkers de verkiezingswinst van Donald Trump verwerkten.Beeld -

Google heeft weinig op met de Trump-beweging, blijkt uit uitgelekte informatie. De Amerikaanse regering vermoedt dat het bedrijf zoekresultaten manipuleert en broedt op regulering.

Boze uitvallen van Donald Trump tegen traditionele media zoals CNN en The New York Times behoren tot de dagelijkse politieke realiteit in de Verenigde Staten. De laatste tijd neemt hij ook steeds vaker grote techbedrijven op de korrel. Zo voer hij vorige maand uit tegen de zoekresultaten die Google op het scherm tovert. 

Tussen de zoekresultaten van Google zitten nauwelijks conservatieve geluiden, tweette hij. “Ze controleren wat we wel en niet kunnen zien. Dit is een ernstige situatie – daar gaan we wat aan doen!”

Wat Trump daar precies aan denkt te gaan doen, is vooralsnog onduidelijk. Het is onwaarschijnlijk dat de overheid een privaat bedrijf kan dwingen om andere zoekresultaten te tonen. Maar de monopoliepositie van Google maakt het bedrijf wel kwetsbaar voor allerlei lastige juridische procedures.

Vrije uitwisseling van ideeën

Wellicht onthult de minister van justitie, Jeff Sessions, daar binnenkort meer over. Niet lang na Trumps Twitter-tirade maakte hij bekend dat hij een onderzoek instelt naar de manier waarop grote techbedrijven ‘opzettelijk de vrije uitwisseling van ideeën verhinderen’.

Sessions nodigde de hoofdaanklagers van verschillende staten uit voor een bijeenkomst, later deze maand, om een strategie te bepalen. Al snel bleek dat hij vooral Republikeinse hoofdaanklagers had uitgenodigd. De kritiek op de grote techbedrijven zoals Google, Facebook en Twitter komt de afgelopen tijd dan ook vooral uit conservatieve hoek.

En die kritiek zwol deze week aan, nadat een interne e-mailwisseling tussen enkele leidinggevenden van Google uitlekte naar Fox News. Daarin werd een programma besproken om de opkomst van latino’s te stimuleren bij de afgelopen verkiezingen. Tot zover niets aan de hand, maar een van hen schreef: “We hadden nooit verwacht dat 29 procent van de latino’s voor Trump zou stemmen.”

Zie je wel, reageerden veel conservatieven: Google is tegen ons. Google riposteerde dat de persoonlijke mening van een van de leidinggevenden over de uitkomst niets afdeed aan een onpartijdig programma met als loffelijk doel om de opkomst bij verkiezingen te verhogen. “We hebben bijna 90.000 werknemers met een breed spectrum aan politieke overtuigingen.”

Dat de gemiddelde Google-werknemer geen Trump-aanhanger is, bleek toen even later via de rechts-populistische site Breitbart een interne video uitlekte van een bijeenkomst, waar een deel van het Google-personeel stoom afblies, daags na de verkiezingen die Trump aan de macht brachten. “Als immigrant en vluchteling vind ik deze verkiezing heel beledigend, en ik weet dat velen van jullie dat ook vinden”, zegt Google-oprichter Sergey Brin, die als kind met zijn ouders uit de Sovjet-Unie emigreerde, en daarmee zette hij de toon. De vergadering ontaardt zelfs in een soort groepstherapie, als de honderden aanwezigen elkaar een knuffel geven.

Boze vermoedens

Veel Republikeinen zien hun boze vermoedens hiermee bevestigd. Zie je wel, de techbedrijven sturen het publieke debat naar links. 

Maar dat Google vooral progressieve werknemers heeft en progressieve projecten steunt, bewijst natuurlijk niet dat de zoekresultaten ook in die richting gemanipuleerd worden. Sterker nog, rondom de verkiezingen oogstten de techbedrijven juist veel linkse kritiek, omdat ze allerlei rechtse samenzweringstheorieën en nepnieuws kritiekloos zouden doorzetten op hun platforms, zonder de waarheid ervan te controleren.

Google kan het dus niet snel goed doen. De enige manier om van alle discussie af te zijn, zou zijn om openheid te geven over de algoritmes waarmee het bedrijf zoekresultaten sorteert. Maar dat zal in ieder geval niet gebeuren: die zijn net zo geheim als het recept van Coca-Cola of de nucleaire codes van de Amerikaanse regering.

Lees ook: 

Google, Apple en Microsoft walgen van Trumps immigratiebeleid

Amerikaanse techbedrijven roepen president Donald Trump op om zijn ‘weerzinwekkende’ immigratiebeleid te staken.

Amerikaanse kranten protesteren samen tegen Trump

Op initiatief van The Boston Globe slaan journalisten de handen ineen tegen de aanvallen van de president.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden