Donald Trump zet Noord-Korea onder druk met marinevloot

Het Amerikaanse vliegdekschip USS Carl Vinson, een van de schepen die deel uitmaakt van het konvooit dat op weg is naar de wateren bij Noord-Korea met anti-raketsystemen aan boord. Beeld AP

De vraag is niet óf Noord-Korea ooit in staat zal zijn de Verenigde Staten te treffen met een kernraket, maar wanneer. Dat is de ontnuchterende conclusie van experts over het raket- en atoomprogramma van het stalinistische land.

Terwijl het regime van dictator Kim Jong-un verder werkt aan raketten en kernwapens, stoomt de Amerikaanse marine in de richting van Korea. Zaterdag werd bekend dat het vliegdekschip Carl Vinsson met andere oorlogsschepen, die onderweg waren naar Australië, de koers heeft verlegd. Deze schepen hebben systemen aan boord die Noord-Koreaanse raketten kunnen onderscheppen.

Aan de bereidheid van de Amerikaanse president Donald Trump om eenzijdig in te grijpen, hoeft niet getwijfeld te worden. Trump kondigde vorige week aan dat hij zou toeslaan als China niet voorkomt dat Noord-Korea verdergaat met het kern- en raketprogramma. En vrijdag vuurden de VS, terwijl de Chinese president Xi Jinping op bezoek was bij Trump, totaal onverwacht 59 kruisraketten af op een luchtmachtbasis in Syrië.

Noord-Korea voerde vorige week, net voor het bezoek van Xi aan Trump, nog een test uit met een middellange-afstandsraket die neerkwam in de Japanse Zee. Een maand eerder schoot Pyongyang al vier raketten in die richting af. Of Noord-Korea ook technisch in staat is om een intercontinentale raket af te vuren die de VS haalt, is onzeker.

Zorgwekkend scenario

Geruchten dat Noord-Korea over intercontinentale raketten beschikt, doen al jaren de ronde. Het zou gaan om de Taepodong-raket, volgens Pyongyang ontwikkeld voor een vreedzaam ruimte-programma, maar daar hecht de buitenwereld weinig geloof aan.

Volgens Noord-Korea-expert Remco Breuker van de Universiteit Leiden is er geen enkele twijfel dat Kim de VS zal treffen als het technisch mogelijk is. “Dat is altijd gezegd door het Noord-Koreaanse regime, daar zijn ze heel consistent in. Ik zie geen reden om ze niet serieus te nemen. Dit is een heel zorgwekkend scenario.”

De Koreaanse rakettechnologie is al sinds de jaren tachtig in ontwikkeling. Op basis van uit Irak overgenomen Russische scud-raketten werkten de Noord-Koreanen aan een eigen projectiel. Dat heeft sindsdien regelmatig nieuwe generaties raketten opgeleverd, die steeds verder komen.

Zeker is dat Noord-Korea atoombommen kan laten exploderen, er zijn verschillende ondergrondse tests uitgevoerd. Het zijn vergeleken met het Amerikaanse of Russische arsenaal geen grote bommen, maar de laatste was toch van hetzelfde formaat als die waarmee Hiroshima en Nagasaki zijn getroffen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Bunkers

Volgens de Amerikaanse nucleaire expert Siegfried S. Hecker kan Noord-Korea nu al kernraketten afvuren naar Zuid-Korea en Japan, bondgenoten van de VS. Hecker verwacht dat het nog enkele jaren duurt voor Pyongyang ook de VS kan treffen. “Noord-Korea heeft zijn kernwapenprogramma gestaag verbeterd en uitgebreid.”

Het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma verstoren, bijvoorbeeld door een gericht bombardement, is heel moeilijk. De testfaciliteiten en lanceerinstallaties bevinden zich diep onder de grond, dieper dan we tot nu toe dachten, aldus Breuker. “Die bunkers zitten wel vijftig meter onder de rotsgrond.”

In Zuid-Korea, vooral bij de hoofdstad Seoul, staan anti-raketinstallaties die lokaal voor bescherming zorgen, zoals het Patriot-systeem. Op dit moment wordt er bovendien een afweerinstallatie opgebouwd die heel Zuid-Korea en Japan moet beschermen, Thaad geheten. Deze systemen zijn niet waterdicht, maar in samenwerking bieden ze een vrij grote veiligheid. De schepen die nu op weg zijn naar Korea, hebben met Thaad vergelijkbare systemen aan boord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden