Update

Donald Trump stelt Amerikanen gerust: Ik ben niet dom, ik ben een geniale man

President Donald J. Trump. Beeld EPA
President Donald J. Trump.Beeld EPA

Donald Trump reageerde woensdag al woedend op uitspraken die in een voorpublicatie van het boek Fire and Fury: Inside the Trump White House van Michael Wolff werden gedaan. Nu het boek in omloop is, voelt de Amerikaanse president de aandrang een aantal zaken te ontkrachten. De auteur van het boek noemt hij een "bedrieger".

Redactie

In Fire and Fury, het boek over het eerste jaar van Trump in het Witte Huis dat vrijdag vervroegd verscheen, wordt een beeld geschetst van een president die chaotisch, dom, ongeïnformeerd en impulsief is. De leider van het Vrije Westen laat vandaag weten dat hij helemaal niet onstabiel en dom is - integendeel. "Ik ben een uiterst stabiel genie", twittert hij zaterdagochtend.

"Gedurende mijn leven zijn mijn twee belangrijkste eigenschappen geweest dat ik geestelijk stabiel ben en, zeg maar, heel erg slim. Ik werd van een HELE succesvolle zakenman, een top tv-ster en president van de Verenigde Staten (bij mijn eerste poging)'', stelt Trump in een reeks tweets.

"Ik denk dat dat niet geldt als slim, maar geniaal... en een uiterst stabiel genie ook nog!''

Tekst loopt door onder de tweets.

'Verzonnen'

Trump deed er later op de dag nog een schepje bovenop toen hij tegen de pers zei dat de informatie in het boek "verzonnen" is en de schrijver, journalist Michael Wolff, een "bedrieger".

Tegenover diezelfde pers benadrukte Trump vervolgens nogmaals dat er met zijn intelligentie niets mis is. "Ik ben naar de beste universiteiten geweest, was een uitmuntende student en verdiende daarna miljarden en miljarden dollars", aldus de president. "Ik bevond me aan de top van het bedrijfsleven en had tien jaar lang een eigen tv-programma dat een enorm succes was, zoals jullie waarschijnlijk wel weten."

Het boek van Michael Wolff schetst een ontluisterend beeld van de intellectuele kwaliteiten van de president, in de ogen van zijn medewerkers. En zijn inmiddels vertrokken top-adviseur Steve Bannon betitelt zonder omhaal een ontmoeting van Trumps zoon Donald jr. en schoonzoon Jared Kushner met een Russische advocate als 'landverraad' en suggereert dat de toenmalige presidentskandidaat er zelf van geweten moet hebben. Ook noemt Bannon Trumps dochter Ivanka 'oliedom'.

Wolff zou geregeld hebben rondgelopen in het Witte Huis. Adviseurs van de president zagen de auteur als een bondgenoot en meenden daarom dat het verstandig was met hem te praten. Inmiddels is dat beeld kennelijk gekanteld.

Ook Trump zou met de auteur gepraat hebben. Al ontkent de president vandaag dat er een gesprek van drie uur tussen de twee heeft plaatsgevonden, zoals Wolff beweert. "Dat gesprek heeft nooit plaatsgevonden. Dat zit in zijn verbeelding."

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Lees ook: Trump is ‘onwaarheden’ van Bannon zat.

Lees hier alle recente berichtgeving over Donald Trump.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden