Donald Trump kan nog heel wat leren van Frank Underwood

In het vierde seizoen van 'House of Cards' zijn president en first lady weer heerlijk slecht

Televisieserie 'House of Cards' krijgt nogal eens het verwijt onrealistisch te zijn. Wat begon als berekenend cynisme van koelbloedig pokerende politici, schoof de afgelopen drie seizoenen steeds meer richting groteske kwaadaardigheid. Want nee, zo zeggen insiders, in het échte Washington duwen Congresleden onwelgevallige verslaggevers heus niet voor de metro.

Dat gebeurde in seizoen twee van de Amerikaanse successerie. Maar nu Netflix afgelopen vrijdag alle dertien afleveringen van seizoen vier lanceerde, heeft het fictieve Washington concurrentie van een werkelijkheid die nog geschifter lijkt dan de wereld van de Underwoods.

Want zelfs Frank Underwood is niet zo gek om tijdens een verkiezingsdebat over zijn geslachtsdeel te beginnen. Bovendien heeft Donald Trump het verbazingwekkend genoeg een stuk makkelijker met een Ku Klux Klan-gerelateerde mediastorm dan de door Kevin Spacey zo fenomenaal neergezette Democraat uit South Carolina.

Wordt House of Cards ingehaald door de werkelijkheid? Nou nee. In dit vierde seizoen blijkt het echtpaar Underwood nog slechter dan menig kijker voor mogelijk had gehouden. Het zelfverzekerde cynisme is terug, wat precies is wat House of Cards zo'n sterke serie maakt, en waarom het vorige seizoen zo tegenviel.

Hadden Frank Underwood en zijn formidabele vrouw Claire toen net 26 afleveringen gestreden om hun gedroomde Oval Office, bleek dat presidentschap vies tegen te vallen. Underwood was niet langer de onaantastbare en immer koelbloedige hoofdpersoon zoals fans hem kenden, en bovendien een stuk minder leuk om naar te kijken. Aan het eind moest hij lijdzaam toezien hoe first lady Claire haar koffers pakte - beslist onhandig als je midden in de voorverkiezingen zit.

Daar gaat seizoen vier verder. Underwood moet naast gedelegeerden ook Claire terug in zijn kamp zien te krijgen. Grofweg is deze vierde reeks in tweeën te delen: de eerste helft draait om de nominatie, in de tweede krijgt Underwood te maken met de charismatische Republikeinse tegenkandidaat Will Conway en een door IS geïnspireerde terreurbeweging.

Daarmee is dit seizoen een stuk strakker dan het rommelige vorige. Frank heeft weer een doel. Hij weet weer als geen ander iedereen tegen elkaar uit te spelen, om uiteindelijk de kaarten precies op tafel te krijgen zoals hij wil.

Heerlijk om naar te kijken. Liefhebbers van een stevig potje psychologische powerplay komen goed aan hun trekken en Spacey krijgt alle ruimte voor venijnige oneliners in voortdurend omineus onderbelichte achterkamertjes. Ook loenst Spacey weer vaker door die vierde wand, om de kijker te betrekken bij zijn schimmige strategieën.

Het acteerwerk van Kevin Spacey is nog altijd de belangrijkste peiler onder het succes van House of Cards. Dat wordt duidelijk in een wat saaie aflevering, waarin de president door omstandigheden weinig in beeld is. Robin Wright vult dat gat enigszins, met een nog ongenaakbaarder Claire Underwood dan voorheen.

Voorheen kraakte House of Cards nogal eens onder onnodig ingewikkelde plotlijnen, dit jaar hebben de scriptschrijvers flink gesnoeid. Wel spelen op de achtergrond rassenproblematiek, IS-dreiging, stijgende benzineprijzen en NSA-achtige afluisterpraktijken. Dat vergroot de herkenbaarheid, maar verwacht geen morele beschouwingen. Daarvoor is in het Washington van House of Cards geen plaats. Wat, toegegeven, soms voor een wel erg eendimensionale parallelle werkelijkheid zorgt.

Seizoen 4 moet even op gang komen, de eerste twee afleveringen verlopen nogal stroperig. Maar het is genieten als Frank Underwood zijn eigen nietsontziende en sluwe zelf heeft hervonden. Aan het slot blijkt House of Cards toch nog een tikkeltje geschifter dan de echte wereld. Gelukkig maar. Want op hun slechtst zijn de Underwoods op hun best.

House of Cards, seizoen 4 HHHHH

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden