Update

Donald Trump: geen moslims meer het land in

Een supporter van Donald Trump bij een campagnebijeenkomst op 5 december. Beeld ap
Een supporter van Donald Trump bij een campagnebijeenkomst op 5 december.Beeld ap

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump wil 'een totale en complete stop' van alle moslims die de Verenigde Staten binnenkomen. In een verklaring die hij maandag uitdeelde aan de media zei Trump dat opiniepeilingen een haat tonen van moslims in de richting van Amerikanen.

Trump beweert dat die haat van moslims jegens Amerikanen zou kunnen leiden tot meer aanvallen. "Het is iedereen duidelijk dat de haat onvoorstelbaar groot is", schrijft de miljardair, die al ruim vier maanden op kop loopt in de peilingen van de voorverkiezingen.

"Waar deze haat vandaan komt zullen we moeten vaststellen. Tot die tijd en tot we dit probleem en de dreiging die ervan uitgaat begrijpen, kan ons land geen slachtoffer zijn van verschrikkelijke mensen die alleen in de jihad geloven, redeloos zijn en geen respect hebben voor een mensenleven."

Trumps opmerkingen komen nadat vorige week een man en een vrouw in het Californische San Bernardino veertien mensen hadden doodschoten. Een van de daders had zich voor de aanslag als een aanhanger van de terroristische organisatie Islamitische Staat bekendgemaakt. De twee daders waren moslims.

Reacties
Het Witte Huis liet weten dat de verklaring van Trump over moslims in strijd is met de Amerikaanse waarden en nationale veiligheidsbelangen. De Republikeinse senator Lindsey Graham, die ook presidentskandidaat is, zei op Twitter dat Trump in plaats van het maken van 'absurde opmerkingen', nu ook 'regelrecht gevaarlijk wordt met zijn bombastische retoriek'.

Ook Trumps tegenstander Ben Carson reageerde fel op het plan. "Iedereen die ons land bezoekt moet worden geregistreerd en gescreend tijdens hun verblijf. Het is niet de bedoeling dat we dat op basis van geloof doen", aldus een woordvoerder van de politicus.

Een functionaris van de Raad voor Amerikaans-Islamitische Betrekkingen zei in een reactie: "We zijn nu aangekomen is de wereld van het fascisme".

Obama
President Obama riep de Amerikanen gisteren in een televisietoespraak juist op om niet alle moslims tot vijand te verklaren. "ISIL spreekt niet voor de islam. Het zijn bullebakken en moordenaars, ze aanbidden de dood, en ze vormen maar een miniem deel van de meer dan een miljard moslims in de hele wereld - waaronder miljoenen vaderlandslievende islamitische Amerikanen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden