Donald Trump geeft vrouwen een doekje voor het bloeden
Eerlijk is eerlijk: ik was even van mijn à propos toen ik het meisje hoorde roepen. En ik was niet de enige. Zowat de hele winkelstraat draaide zich om toen de jongedame in kwestie voor iedereen hoorbaar haar vriendinnen liet weten dat ze zojuist 'echt ongelofelijk ongesteld' was geworden. Zonder blikken of blozen.
'Zo, die durft!', dacht ik bij mezelf. In het voorbijgaan hoorde ik dat andere shoppers een stuk minder te spreken waren over haar openhartigheid. 'Gatver!', zei een puisterige puber, met een gezicht alsof hij net een hap had genomen van een broodje met verse maden. 'Geen enkel fatsoen', mompelde een oudere dame, hoofdschuddend.
Waarom toch? Waarom vinden we menstruerende vrouwen sinds mensenheugenis zo ontzettend eng, vies en vreselijk? Zo vreselijk zelfs, dat ze in sommige landen zelfs niet mogen koken, bidden, of slapen naast een niet-menstruerend persoon. Of niet naar school gaan, omdat ze niet naar het toilet kunnen, of omdat er simpelweg geen maandverband of tampons voorhanden zijn.
Om daar aandacht voor te vragen liep de 26-jarige Kiran Gandhi, drummer van beroep, feminist van overtuiging, dit jaar de Londense marathon terwijl ze ongesteld was, en, nu komt het: dat alles zonder gebruik te maken van stelpende middelen. Ze besloot het bloed vrij te laten stromen. En in plaats van zich daarvoor te schamen of er geheimzinnig over te doen, publiceerde Gandhi foto's, blogs en interviews over haar ervaring, die ze overigens zelf als 'enorm bevrijdend' omschreef. Het leidde tot een berg reacties. De strekking van de meeste daarvan laat zich raden: hoe durft ze? Bloedende vrouwen zijn immers eng, vies en vreselijk.
Wederom gebiedt de eerlijkheid mij te zeggen dat ook ik even een ongemakkelijk gevoel kreeg van de foto's van een juichende Kiran die met een duidelijk zichtbaar bebloede broek de finish over rent.
Ook ik ben blijkbaar door jarenlange blootstelling aan ons nog steeds door mannen gedomineerde medialandschap gebrainwashed om menstruatie iets te vinden waarmee je vooral niet te koop moet lopen. Daar praat je niet over, laat staan dat je het laat zien.
Ernaar verwijzen, dat mag dan weer wel, tenminste volgens de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. Hij meldde deze week tijdens een interview met CNN dat er bij tv-journaliste Megyn Kelly, die hem naar eigen zeggen iets te hard aan de tand had gevoeld tijdens een verkiezingsdebat, 'bloed uit haar ogen en haar wat-dan-ook' stroomde.
Dat ging internetondernemer Amber Gordon, die op dat moment met menstruatiekramp in bed televisie lag te kijken, toch net een stapje te ver. Ze lanceerde direct een website en een hashtag, #periodsarenotaninsult, waar vrouwen Trump inmiddels overspoelen met live menstruatie-updates. 'Hey Donald, ik heb vandaag een leven gered, terwijl er bloed uit mijn wat-dan-ook stroomde', tweet een arts-assistent. Een andere vrouw laat weten dat ze 'momenteel bloedt, maar nog steeds in staat is voor anderen en voor zichzelf te zorgen', terwijl weer anderen Trump om advies vragen: moeten ze nou maandverband mét of zonder vleugels kopen?
En zo heeft mijnheer Trump, zonder het te weten, ons toch een dienst bewezen. Hij heeft er eigenhandig voor gezorgd dat vrouwen eindelijk over hun menstruatie durven te praten. Een doekje voor het bloeden wellicht, maar toch.
undefined