Donald Trump denkt altijd aan de beeldvorming, hij wil zijn tegenstanders vooral bang maken

Beeld EPA

Na de G7-top in Canada staan de Verenigde Staten pal tegenover hun oudste en trouwste bondgenoten. Waarom haalt president Trump zo hard uit?

Het leek goed te gaan, vrijdag en zaterdag in het Canadese Charlevoix, prachtig gelegen in het weidse dal van de Sint-Laurensrivier. De Amerikaanse president Donald Trump praatte met alle aanwezigen en ging lachend op de foto. Diplomaten worstelden met teksten maar kwamen toch met een slotcommuniqué waarin iedereen zich kon vinden.

Natuurlijk was er onenigheid over de internationale handel, vanwege de tarieven die Trump heeft ingesteld en de tegenmaatregelen van Canada en de Europese Unie. Maar afgezien van de aanpak van het klimaatprobleem, waar Trump niks in ziet, zou hij zich wel achter de slotconclusie scharen. Een tekst met fraaie woorden die in ieder geval eenheid van de rijke westerse landen liet zien.

Maar toen vertrok Trump, eerder dan de anderen, in zijn vliegtuig Air Force One. Van daaruit verstuurde hij een twitterstorm waarin hij zijn bondgenoten, de Canadese premier Justin Trudeau voorop, beledigde en voor leugenaars uitmaakte. De G7-gastheer zou ‘valse verklaringen’ hebben afgelegd in de persconferentie aan het eind, terwijl hij zich eerder ‘meegaand en mild’ had opgesteld. Kortom, de premier van Amerika’s buurland was ‘zwak en oneerlijk’.

Trudeau liet het aan zijn medewerkers over om te reageren. Die beklemtoonden dat de premier op zijn persconferentie niets had gezegd dat hij niet eerder, tijdens de top zelf, ter sprake had gebracht. De Duitse minister van buitenlandse zaken Heiko Maas haalde uit in het openbaar: “In enkele seconden kun je het vertrouwen vernietigen met 280 twittertekens.”

Bangmakerij

Waarom schopt de president van het machtigste westerse land zijn oudste en trouwste bondgenoten zo hard tegen de schenen? Natuurlijk zijn er veel analisten die tot de conclusie komen dat Trump nu eenmaal irrationeel en onvoorspelbaar is, en blijkbaar gekwetst door een paar woorden van Trudeau ongecontroleerd losging via zijn favoriete sociale medium.

“Als er logica is in zijn waanzin, dan is die nu goed verborgen”, zei de voormalige Britse ambassadeur in Washington, Peter Wastmacott, tegen The New York Times, met een verwijzing naar een beroemde zinsnede uit Shakespeare’s Hamlet.

Toch is het mogelijk dat Trump wel een bedoeling had met zijn beledigingen aan het adres van Trudeau en de andere G7-leden, die zich wel achter de slotverklaring schaarden. En die bedoeling heeft dan te maken met beeldvorming, zoals Trumps voormalige adviseur Steve Bannon zei. De president zou China willen laten zien dat hij geen duimbreed toegeeft in handelsconflicten.

Achterban

Ondertussen heeft Trumps harde opstelling nog een positief effect voor hem: een deel van zijn achterban vindt het prachtig dat hij zich niets aantrekt van redelijke types als Trudeau en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De president maakt zo nog een keer duidelijk dat het voor hem echt ‘America First’ is, letterlijk koste wat het kost.

Trump deed ook achteraf niets om de schade te beperken. Zijn medewerkers gooiden er zelfs een schepje bovenop. Economisch adviseur Larry Kudlow zei dat Trudeau de president ‘een mes in de rug’ had gestoken en volgens handelsadviseur Peter Navarro is er ‘een speciale plaats in de hel gereserveerd’ voor mensen die niet te goeder trouw onderhandelen met Trump.

Op de achtergrond is er nog iemand die zich in Trumps logica nu zorgen moet maken over zo’n plaatsje in de hel: Kim Jong-un, de leider van Noord-Korea met wie de president morgen overlegt in Singapore. Kim is zelf gewend om hoog spel te spelen en nu weet hij zeker dat hij iemand tegenover zich krijgt die tot het uiterste wil gaan en daarbij niemand ontziet. 

Lees ook: Wie is hier eigenlijk de baas: Merkel of Trump?

Spreekt Angela Merkel hier Donald Trump streng toe, als een moeder die een stout kind op zijn vingers tikt, of laat de Amerikaanse president tegenover de Duitse bondskanselier en andere wereldleiders stoïcijns zien wie hier eigenlijk de baas is? Het is maar wie deze foto van de G7-top in Canada bekijkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden