Don Bosco-pater 'echt gelukkig' tussen Brabanders

DEN BOSCH (ANP) - Met een 'viering van dankbaarheid' vol lof voor zijn werk nam bisschop J. G. ter Schure van Den Bosch gisteren afscheid van zijn bisdom. Een wereld van verschil met 1985, toen Ter Schure na zijn wijding wegens de vele protesten onder politiebegeleiding de Sint Jan moest verlaten. Zijn benoeming was door bijna alle dekens afgewezen. Een hulpbisschop van Gijsen als opvolger van de populaire Bluyssen, daar zaten ze destijds niet op te wachten.

Na de eucharistieviering, in dezelfde kathedraal als waarin Ter Schure in 1985 was gewijd, herinnerde ook kardinaal Simonis tijdens de feestelijke afscheidsdienst nog eens aan het rumoer rond de benoeming van de rechtzinnige Bossche bisschop. “De polarisatie in de kerkprovincie was toen op haar hoogtepunt. Mgr. Ter Schure stuitte op veel tegenwerking en afwijzing.”

Simonis prees de scheidende bisschop om zijn “innerlijke rust” temidden van de felle kritiek en vijandigheid in de beginperiode. De oprichting van het Sint Janscentrum, de priesteropleiding van het bisdom, is volgens de kardinaal het belangrijkste wapenfeit van Ter Schure.

In de dertien jaar van zijn episcopaat zijn er 64 priesters en 56 permanente diakens gewijd, veel meer dan in andere bisdommen.

Ook burgemeester Rombouts van Den Bosch verwees naar de 'botsingen en meningsverschillen' na Ter Schure's benoeming. “Het is goed vast te stellen dat u in 1985 in een veel winterser klimaat werd gewijd dan u nu wordt uitgeluid.” Hij prees Ter Schure om de priesteropleiding en om het diakonale werk van de rk kerk in het bisdom. “De kerk stopt nog steeds de gaten die de burgerlijke overheid laat vallen.”

Ter Schure zelf mat zijn ambtsperiode af aan de stand van het gebedsleven in Den Bosch. “In ons bisdom wordt veel gebeden”, constateerde hij met tevredenheid. “Velen zijn bezorgd of zelfs angstig over de situatie van de kerk. Maar wij hebben niet het recht de hoop te verliezen en moeten blijven vertrouwen op het gebed.”

Namens Ter Schure's collega's waren behalve Simonis ook de bisschoppen Bomers van Haarlem en Muskens van Breda en de emeriti bisschoppen Ernst en Lescrauwaet aanwezig. Verder woonden zijn voorganger Bluyssen en zijn opvolger Hurkmans de viering bij.

Begeleid door leden van de gilden sloot Ter Schure de viering af met een gebed tot Maria in de kapel van de Zoete Lieve Vrouw. “Wees een schutsvrouw den Bisschop, die uw kind'ren geleidt, die talenten en krachten aan uw eer heeft gewijd”, klonk ondertussen het Lied ter ere van de Zoete Moeder.

Een paar dagen voor zijn afscheid zei Ter Schure in een interview dat hij zich 'echt gelukkig' heeft gevoeld in het grootste bisdom van Nederland. Het breekpunt na de ellende rond zijn benoeming noemt hij de 'hartverwarmende en massale viering' van zijn 40-jarig priesterjubileum in 1991. “Als lid van de congregatie van Don Bosco zagen de priesters mij niet als een van hen. Voor het eerst sinds 1853 was een pater tot bisschop benoemd. Brabant, in de vorige eeuw overstroomd door religieuzen, was niet zo patersgezind. Maar ik ben me steeds meer een van hen en ook steeds meer een Brabander gaan voelen”, aldus de uit Steenwijkerwold afkomstige bisschop.

Wat hem in zijn ambtsperiode vooral heeft getroffen is de afkalving van het kerkelijk leven in Nederland. Maar hij heeft groot vertrouwen in de zogenaamde nieuwe bewegingen in de rk kerk, zoals Focolare en de charismatische beweging. Dergelijke behoudende groepen kunnen bij hem op meer sympathie rekenen dan bijvoorbeeld de Acht-Meibeweging. Ook tussen hem en de Vereniging van Pastoraal Werkenden wilde het nooit zo vlotten. Hoewel de helft van de priesters en de meeste niet-gewijde pastoraal werk(st)ers daarbij zijn aangesloten, had hij weinig contact met deze vereniging.

In dit verband verwijst hij nog een keer naar de protesten bij zijn installatie als bisschop. “Dat was geen spontane actie. Dat was georganiseerd door kleine groepen die veel lawaai maakten. Vergeten wordt dat de receptie na de installatie massaal is bezocht. Dat lees je niet in de pers.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden