Domper voor woonsprookje Reeve

Nieuw waterdorp bij Kampen krijgt geen goedkeuring van Raad van State

Een sprookjesachtig waterdorp zou Reeve worden. Een splinternieuw Zuiderzeeplaatsje in een oer-Nederlands water- en weidelandschap in de IJsseldelta bij Kampen. Maar de betovering is verbroken, nu de Raad van State een dikke streep heeft gezet door het bestemmingsplan voor 1300 huizen.

Voor Kampen dreigt een miljoenenstrop, doemdenkers noemen getallen tot 30 miljoen euro. De hamvraag voor Kamper politici is: miljoenen gaan afboeken of een alternatief dorpsplan maken?

Verantwoordelijk wethouder Gerrit Jan Veldhoen (ChristenUnie) biedt de gemeenteraadsleden geen pasklaar antwoord. De wethouder, net terug van vakantie, spreekt in termen van stofwolken die moeten optrekken en brokstukken die worden verzameld. Op vakantie in de Alpen kon hij vorige week de nieuwsgierigheid niet bedwingen. Hij las daar dat het plan is vernietigd. "We hebben ons examen niet gehaald", stelt hij nuchter.

Reeve geldt als nationaal voorbeeldproject waarin veel overheden samenwerken. Samen zouden zij waterveiligheid, recreatie, toerisme en wonen op een landschappelijk unieke wijze combineren. Een hoogwaardig leefmilieu. Wonen op een innovatieve terpachtige dijk op luttele minuten van de Hanzelijn. Zo was alles nog voor de crisisjaren bedacht, inclusief rooskleurige verwachtingen over de marktvraag. Die cijfers doen het project de das om.

Reeve was ook de kers op de taart van de Kamper schatkist. Tot ergernis van actiegroep Zwartendijk, die met succes tot aan de Raad van State tegen de plannen vocht, kocht de gemeente weilanden aan voor Reeve. En niet voor landbouwprijzen: dertig miljoen euro stak Kampen in het project. Afboeken in plaats van winstnemen zal pijn doen. Reeve vormde ook een puzzelstukje in een groter gronddossier, waarin Kampen vorig jaar 8,3 miljoen euro kwijt was aan een ontwikkelaarsconsortium.

"We gaan zo snel mogelijk om tafel zitten met alle betrokken overheden", zegt Veldhoen. "We willen weten hoe iedereen de uitspraak leest. Daarna maken we eigen afwegingen." Een van die betrokkenen is de provincie Overijssel, fervent promotor van Reeve en het Reevediep. Ook het Rijk is nauw betrokken met aandacht voor vernieuwende landschapsinrichting en waterveiligheid. De extra zijarm van de IJssel hoort bij de nationale projecten 'Ruimte voor de Rivier' en het Deltaprogramma Rivieren. Het deelplan voor het Reevediep is niet geschrapt, maar moet aangepast worden.

Veldhoen moet behendig laveren om Kampen te behoeden voor miljoenenverliezen. Juist in Reeve mocht het consortium woningen bouwen ter compensatie van bouwplannen die elders niet doorgingen. "Een nieuw plan voor Reeve is een van de mogelijkheden", vertelt Veldhoen. "Maar in 2016 beslist de gemeenteraad hierover definitief. Dat was eerder al afgesproken. Daarom lopen er allerlei nieuwe onderzoeken naar woningbehoeften."

Kampen, waar vorige maand een nieuwe coalitie aantrad, wacht een nieuw roerig jaar. De kersverse coalitiepartner SGP was altijd faliekant tegen Reeve, omdat het onhaalbaar zou zijn. Dit project kent louter verliezers, sombert de SGP nu. Want het plan dat de stadsschatkist het meest ontziet, kan favoriet worden. Veldhoen ziet de economie herstellen en stelt: "Recente prognoses tonen dat de bevolking in onze regio ook na 2040 blijft groeien."

Voor werkgroep Zwartendijk begint een nieuw actieseizoen. Sorteren b. en w. voor op een tweede Reeveplan? Woordvoerder Bart Zeven, oud-GroenLinks-raadslid, vermoedt het. "Benieuwd hoe de SGP zich opstelt. Maar toch ik ben na deze uitspraak overtuigd dat Reeve er nooit zal komen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden