Domper op de expansiedrift van Twents icoon

Geschokte Twente-supporters vragen zich af wanneer de ingestorte Grolsch Veste weer open gaat

Precies op de plek waar het nieuwe stadiondak van de Grolsch Veste in Enschede instortte, zou Martijn Broeders het nieuwe voetbalseizoen van FC Twente beleven. De kok van café Jansen en Janssen aan de Oude Markt werkt donderdagmiddag wat wezenloos door. "Ik ben geschokt", zegt hij. "Echt, het is heel erg. Ik had voor het eerst een vaste plek. Drie plaatsen heb ik gekocht, ook een voor mijn zoontje Maxim. Hij is nu vijf maanden oud en daarmee het jongste lid van FC Twente."

Veel Enschedeërs zijn aangedaan door het ongeluk in de tempel van hun voetbaltrots aan de weg tussen Enschede en Hengelo. Eredivisieclub FC Twente, landskampioen in 2010 en dit jaar tweede, is razend populair in vooral Zuidoost-Twente. Grolsch Veste groeit daarom met 6000 plekken om straks dertigduizend fans te herbergen. Voor die extra plekken bestaat een wachtlijst. En dan bestaan er verdere expansieplannen. Bewoners in buurwijken Twekkelo en Twekkelerveld lieten vorig jaar protest klinken, vanwege angst voor overlast.

Gistermiddag overheerste een somber gevoel in Enschede. De abrupte afzetting van de westelijke invalswegen, het sirenegeloei van de hulpdiensten, de camerawagens en de live-persconferenties roepen de vuurwerkramp van 2000 in herinnering. Het gemeentebestuur pakt het rustig en grootschalig aan. "Je ziet dat ze ervan hebben geleerd", vertelt eigenaresse Marijke Geerdink van Jansen en Janssen, een vaste pleisterplaats voor ondernemers onder de clubfans. Hoe dit ongeluk heeft kunnen gebeuren, blijft de vraag. Ooggetuigen op regiozender RTV Oost suggereren dat de nieuwbouw haastwerk was en dat er mogelijk een domme fout met een hijskraan is gemaakt. Met donderend geraas kwam het dak rond de klok van twaalven omlaag. Veel aanwezige bouwvakkers vluchtten voor hun leven. Lang is nog naar slachtoffers gezocht met honden en speciale apparatuur. Maar burgemeester Peter den Oudsten wil niet speculeren over mogelijke oorzaken. Er lopen nog veel onderzoeken.

Geerdink is opgelucht dat het stadiondak niet naar beneden is gekomen tijdens een wedstrijd. Voor de getroffen families is het erg, zegt ze, maar verder moet je het een beetje relativeren, zeker vergeleken met de vuurwerkramp.

Ze is wel blij dat ze in de Grolsch Veste zelf aan een andere zijde zit: "Daar is geen dak." Voor Broeders leven er nu vragen die meer fans zullen bezighouden: "Wanneer gaat het stadion nu open? Wordt alles uitgesteld?"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden