Dommelsch verruilt elitaire Theaterprijs voor Oerol-festival

AMSTERDAM - Dommelsche Bierbrouwerijen trekt zich naar verluidt terug als sponsor van de Dommelsch Theaterprijs, tot op heden de grootste prijs op theatergebied in Nederland. Ook de bijdrage aan het Holland Festival wordt lager.

De brouwer wil zich richten op festivals die een breder publiek aanspreken. Gisteren sloot Dommelsch een sponsor-overeenkomst met het Oerol-festival op Terschelling.

De wijziging in het sponsorbeleid van de bierbrouwer uit Dommelen is een gevolg van de overname van de Oranjeboom-brouwerij in Breda door het Belgische bierconcern Interbrew, waartoe ook Dommelsch behoort. Interbrew wil meer samenhang brengen in het sponsorbeleid.

Volgens woordvoerder Jos van Hugte gaat Dommelsch zich meer richten op festivals die zich voor een deel buiten af spelen en een breed publiek aanspreken.

De samenwerking met het Festival a/d Werf in Utrecht, Festival de Boulevard in Den Bosch en het Theaterfestival in Eindhoven wordt daarom voorgezet. Het Oerol-festival past in het bijgestelde beleid.

Elitair

Van Hugte stelt dat de brouwer 'zeer serieus overweegt' de samenwerking met het Theaterfestival te staken, vanwege het 'wat elitaire' karakter van het festival, dat voornamelijk fijnproevers zou aanspreken.

Elk jaar in september reikt een vakjury op dit festival aan de belangwekkendste voorstelling van het afgelopen theaterseizoen de 'Dommelsch Theaterprijs' ten bedrage van 50 000 gulden uit.

De samenwerking met het Holland Festival wordt volgens Van Hugte waarschijnlijk 'low profile' voortgezet. Hij erkent dat het Holland Festival ook als elitair gezien kan worden, maar vanwege de grote naamsbekendheid wil de brouwer toch blijven sponsoren.

Geert Dales, voorzitter van het bestuur van het Theaterfestival, zegt er op te rekenen dat Dommelsch in ieder geval het huidige contract met zijn organisatie - dat tot en met volgend najaar loopt - zal eerbiedigen.

Hij zegt er begrip voor te hebben wanneer Dommelsch “na negen jaar eens wat anders wil”. “De theaterprijs is intussen zo'n begrip geworden, dat ik er niet aan twijfel dat zij ook bij een vertrek van Dommelsch blijft bestaan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden