'Domme pech' treft vliegclub wederom

Na twee verongelukte ultralightvliegers in een week gaat de inspectie Verkeer en Waterstaat controles op kleine vliegvelden intensiveren. Vliegclub Westerwolde, waar de slachtoffers bij hoorden, voegt daar zelf een onderzoek aan toe.

Het vliegveld van vliegclub Westerwolde in Stadskanaal was afgelopen zaterdag net weer open na een ongeluk waarbij andermaal een vliegenier verongelukte. Vloog op paaszaterdag een 73-jarige examinator tijdens een examenvlucht tegen een hangar, afgelopen zaterdag raakte een 64-jarige piloot met zijn ultralighttoestel verstrikt in de lijnen van een reclamevliegtuigje van vliegveld Eelde. Dit gebeurde boven een woonwijk in Stadskanaal. Het ultralightvliegtuig stortte neer op een geparkeerde auto en vloog in brand. De piloot kwam om.

Vliegclub Westerwolde verloor de afgelopen vier jaar vijf leden bij ongelukken in de lucht. En dat terwijl de club een maand geleden tot veiligste vliegclub van Nederland werd uitgeroepen. Voorzitter Piet van Luijt over de reeks ongelukken: “Dit had evengoed in Lelystad kunnen gebeuren, maar het treft Stadskanaal. Je kunt het domme pech noemen.“ Van Luijt zegt geen idee te hebben waarom het noodlot telkens Stadskanaal treft.

Bij zoveel incidenten “ga je toch aan jezelf twijfelen“, bekent Van Luijt. Hij juicht het dan ook toe dat de inspectie Verkeer en Waterstaat het toezicht wil verscherpen. Dit weekend liet de inspectie weten kleine vliegvelden nauwkeuriger te gaan controleren. Los daarvan wil Van Luijt, wiens vliegclub tachtig toestellen tot 450 kilo telt, zelf ook een onderzoek. De voorzitter kondigt aan externe deskundigen te gaan inhuren om de vliegclub door te lichten. De Stadskanaalster vliegclub zou daarmee het goede voorbeeld geven aan collegaclubs. “We hebben zelf al een lijst met dingetjes die beter kunnen. Gisteren suggereerde iemand: Waarom worden wij eigenlijk niet gebeld als er op vliegveld Eelde een reclamevlucht de lucht in gaat?“

Behalve een extern onderzoek wil Van Luijt de komende week ook een bijeenkomst beleggen voor de buurt. Buren van vliegveld Westerwolde maken zich al langer ongerust.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden