Domkerk opnieuw toneel van collectieve schuldbelijdenis
Opnieuw is de Domkerk in Utrecht, bakermat van het Noord-Nederlandse christendom, het toneel voor een gezamenlijke schuldbelijdenis namens de verre voorouders. Vanavond is daar de vierde en laatste bijeenkomst waar het Millenniumgebed wordt gebeden om tot inkeer te komen en schuld te bekennen aan 'het grote lijden van miljoenen'.
'Vol vrees en schaamte' erkennen de christenen dat hun tweeduizendjarige geschiedenis niet alleen bepaald wordt door het licht van het Evangelie, maar ook door 'onze verduistering en verkleuring daarvan'. Terwijl de Bijbel geen onderscheid kent 'tussen Jood en Griek', zijn de joden in de christelijke landen ,,stelselmatig verdrukt, tot ons gewin misbruikt, door ons vervolgd, veroordeeld, op brandstapels gebracht, in wilde razzia's vermoord''. Ook belijden de christenen schuld aan de massamoord op de joden door het Duitse nationaal-socialisme: 'Wij keken weg en hielpen mee'. Zij bekennen dat ze Jeruzalem hebben gemaakt tot 'stad van fanatisme en spanning tussen joden, christenen en moslims'.
Eind september kwamen ruim duizend christenen in de Domkerk bijeen om ten opzichte van het joodse volk schoon schip te maken. Ook toen erkenden zij schuld aan jodenvervolging en anti-joodse theologie. Die bijeenkomst was een initiatief van vooral evangelische kerken en organisaties, verenigd in de werkgroep Boete'99. Het millenniumgebed is een idee van EO-presentator Otto de Bruijne. De liturgie voor het gezamenlijk millenniumgebed is samengesteld door een werkgroep met protestantse, evangelische en rooms-katholieke leden.
Behalve voor hun antisemitisme vragen de christenen vergeving voor hun racisme en hun medeverantwoordelijkheid voor de slavernij en slavenhandel. Boven de slavenschepen ,,wapperde de Nederlandse driekleur en in de kapiteinskajuit lag Uw Woord''. Ze bekennen dat ze de naam van God te gemakkelijk hebben verbonden aan oorlogen, dat ze schuldig zijn aan de wapenwedloop, aan de groeiende tegenstelling tussen arm en rijk, aan de seksuele vernedering van vrouwen, aan de vervolging van heksen en homoseksuelen, aan het dolgedraaide consumentisme, aan het onvermogen tot trouw in relaties en de verheerlijking van individuele vrijheid als onaantastbaar recht op praktisch alle gebieden.
Voor de bijeenkomst bestaat veel belangstelling. De ruim 1200 kaarten voor de Domkerk zijn inmiddels vergeven. Anderen kunnen even verderop terecht in de Janskerk (850 plaatsen), waar ze tijdens een paralleldienst dezelfde liturgie volgen.