Dominorevolutie

EGYPTE
Voor het eerst sinds zijn aftreden twee maanden geleden heeft Hosni Moebarak zijn volk weer toegesproken. De voormalige Egyptische president deed dit om in alle toonaarden te ontkennen dat hij zijn machtspositie heeft misbruikt om rijkdom te vergaren. Zijn toespraak werd uitgezonden door de Arabische nieuwszender Al-Arabiya. Moebarak zei bereid te zijn mee te werken aan onderzoeken om te bewijzen dat hij geen vastgoed of bankrekeningen in het buitenland heeft. De toespraak was zaterdag opgenomen, nadat demonstranten in Caïro een onderzoek naar de rijkdom van Moebarak hadden ge-eist.

Met de toespraak wilde Moebarak niet alleen de beschuldigingen tegen hem ontkrachten, maar vooral ook zijn waardigheid bewaken. "Ik en mijn gezin zijn diep geraakt door de oneerlijke hetze tegen ons en door de valse beschuldigingen, die erop gericht zijn mijn goede naam, mijn integriteit, mijn politieke stellingname en mijn militaire verleden te bezoedelen", aldus de 82-jarige Moebarak.

Kort na de toespraak verklaarde de Egyptische openbaar aanklager op de staatstelevisie dat hij de ex-president en zijn twee zoons heeft opgeroepen voor verhoor. Volgens het Openbaar Ministerie wordt niet alleen onderzoek gedaan naar machtsmisbruik en corruptie, maar ook naar de keiharde onderdrukking van de demonstraties. Hierbij kwamen ongeveer driehonderd mensen om het leven.

Sinds zijn aftreden zijn Moebarak en zijn gezinsleden onder huisarrest gesteld in hun presidentieel paleis in de badplaats Sjarm al-Sjeik.

Ruim duizend mensen hebben gisteren voor de derde opeenvolgende dag op het Tahrir-plein in de Egyptische hoofdstad Caïro betoogd tegen de militaire raad, die het land sinds de val van Moebarak tijdelijk bestuurt. De demonstranten negeerden een oproep van het leger om het plein te verlaten. De actievoerders willen dat de militaire raad snel plaatsmaakt voor een burgerbewind en dat corrupte bestuurders harder worden aanpakt. Ze riepen leuzen tegen veldmaarschalk Hoessein Tantawi, die de leiding over de militaire raad heeft.

SYRIË
In de kuststad Banias hebben gisteren Assad-loyalisten het vuur geopend op moskeegangers. Daarbij zouden drie doden zijn gevallen. Vrijdag was er een grote demonstratie geweest waarbij de betogers opriepen het regime omver te werpen. Banias is een stad met 50.000 inwoners, meest soennieten. De aanvallers zouden alawitische jongeren zijn geweest, de sekte waartoe ook Assad behoort. "Het regime wil er een etnisch conflict van maken", aldus een lokale arts. Maar de verstandhouding is juist goed en die jongeren zijn een kleine minderheid."

De afgelopen dagen zouden in de zuidelijke stad Daraa, waar een maand geleden de onrust begon, minstens 26 demonstranten zijn doodgeschoten. Ook in Homs kwam het tot confrontaties.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden