Dominique Strauss-Kahn vrijgesproken in prostitutiezaak

Dominique Strauss-Kahn. Beeld reuters
Dominique Strauss-Kahn.Beeld reuters

Oud IMF-directeur Dominique Strauss-Kahn (66) is vandaag vrijgesproken in de prostitutiezaak die tegen hem en dertien anderen liep. De Franse oud-politicus, die eerder al in opspraak raakte wegens aanranding van een kamermeisje, werd ervan beschuldigd prostituees te hebben geregeld voor uitbundige feesten. Het Openbaar Ministerie had in februari al om vrijspraak voor de voormalige IMF-topman gevraagd.

'DSK' kwam in de problemen toen in 2011 bekend werd dat hij verschillende feesten had bezocht in Parijs, Lille en Washington waarbij prostituees aanwezig waren. Strauss-Kahn zou deze dames van lichte zeden samen met dertien andere medeverdachten voor het feest hebben geregeld - en hiermee hebben aangezet tot prostitutie. Dit 'souteneurschap' wordt in het Franse strafrecht ruim uitgelegd. Mensen in contact brengen met prostituees is strafbaar en in bendevorm georganiseerd kan dat maximaal tien jaar cel en 1,5 miljoen euro boete 'opleveren'.

'Beestachtige orgies'
Op de feesten zou het er niet zachtzinnig aan toe zijn gegaan. Getuigen spraken van 'beestachtige orgies' waarbij DSK betrokken zou zijn geweest. Toch hield Strauss-Kahn altijd vol niets verkeerd te hebben gedaan. Hij zocht slechts naar een verzetje terwijl hij 'de wereld redde uit een financiële crisis'. Zijn advocaten gaven tijdens het proces toe dat de Fransman weliswaar houdt van 'ruwere seks dan gemiddeld', maar dat hij nooit heeft geweten dat hij op de feesten seks had met prostituees. Hij verklaarde bovendien dat het aantal seksfeestjes schromelijk is overdreven. Hij was naar eigen zeggen maar bij vier feestjes aanwezig.

Strauss-Kahn op weg naar de rechtbank in Lille. Beeld EPA
Strauss-Kahn op weg naar de rechtbank in Lille.Beeld EPA

Het was enigszins te verwachten dat Strauss-Kahn zou worden vrijgesproken. Alle dertien getuigen die in het proces gehoord werden verklaarden dat DSK slechts aanwezig was op de feestjes en niets van de prostitutie wist. Het Franse Openbare Ministerie wilde eerder al vrijspraak eisen wegens te weinig bewijs.

Kamermeisje
Deze rechtszaak was niet de eerste die Strauss-Kahn in verlegenheid bracht. In 2011 beschuldigde een kamermeisje van een hotel in New York hem van aanranding. Dit kostte hem zijn topfunctie bij het Internationaal Monetair Fonds, zijn kans op het Franse presidentschap en zijn huwelijk.

Hoewel de rechtbank vond dat er te weinig bewijs was tegen DSK, schikte hij met het kamermeisje. Strauss-Kahn heeft zich nooit over de schikking uit willen laten, maar er wordt gespeculeerd over een fikse schadevergoeding die mogelijk in de miljoenen loopt.

Hoewel hij vóór alle schandalen nog als grote kanshebber op het Franse presidentschap werd gezien, is Strauss-Kahn inmiddels verdwenen van het politieke strijdtoneel. Hij heeft inmiddels zijn eigen adviesbureau opgezet, en verschijnt nu en dan op bijeenkomsten als financieel adviseur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden