Dominicaan Jan van Duynhoven overgeplaatst naar Venlo

ROTTERDAM/VENLO (ANP) - Drugsgebruikers, daklozen en prostituées in Rotterdam missen de “witte pater” Jan van Duynhoven, sinds hij door de orde van de dominicanen is overgeplaatst naar Venlo. “Hij voerde gesprekken met hen, ging op ziekenbezoek en nam brood mee voor de meisjes op de Keylweg. Buiten alle gezeur en gezanik van de officiële hulpverleners om deed hij op de gekste tijden wat nodig was,” zei voorzitter Nora Storm van de Rotterdamse Junkiebond donderdag.

Ruim acht jaar lang zette de pater, gekleed in een witte habijt, zich op Perron Nul en in de Pauluskerk in voor drugsgebruikers en daklozen. Daar kreeg hij de bijnaam Jan Jurk. Ook was hij de initiatiefnemer van de succesvolle Straatkrant, die door daklozen wordt verkocht.

Begin april is Van Duynhoven door zijn orde overgeplaatst. Omdat de orde kampt met een tekort aan pastoraal werkers onder woonwagenbewoners zou de overplaatsing noodzakelijk zijn geweest.

Van Duynhoven noemt zijn overplaatsing “een hele overgang”. Volgens de pater is van hogerhand “zware druk uitgeoefend” om naar Limburg te gaan. “Er is geen duidelijke reden genoemd. Dit was het beste voor mij, werd gezegd. Daar heb ik me bij neergelegd.” In Limburg houdt de pater zich ook bezig met de hulp aan daklozen.

Ds. Hans Visser van de Pauluskerk zegt “buitengewoon boos” te zijn op de dominicanen. “Ik ben niet tijdig ingelicht over de overplaatsing en heb nooit een fatsoenlijk gesprek met hen kunnen voeren. Voor het straatpastoraat is hij onvervangbaar”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden