Dominees: tevreden maar een tikje traditioneel

Predikante Marjan Driessen aan het werk in de Hooglandse kerk, in Leiden. Beeld Werry Crone

Het is een verschijnsel dat veel bedrijven zullen herkennen: wat het hoofdkantoor belangrijk vindt, kan niet altijd rekenen op enthousiasme op de werkvloer. Voor de Protestantse Kerk in Nederland lijkt hetzelfde op te gaan. In het landelijke beleid van de kerk wordt veel nadruk gelegd op uitdragen van het geloof, aandacht voor jongeren en hulp bij armoede. Maar bij de dominees in het land is er maar gering enthousiasme voor missionaire activiteiten, jongerenwerk en diaconie.

Dat blijkt uit een enquête die de kerk in samenspraak met Trouw heeft gehouden onder ruim drieduizend predikanten en pastores. Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Protestantse Kerk werd de voorgangers gevraagd naar hun drijfveren, verwachtingen en ervaringen.

De respondenten tonen zich tevreden maar een tikkeltje traditioneel. De overgrote meerderheid zou zó weer voor het predikantschap kiezen, dat hen intellectuele bevrediging en een gevoel van trots geeft.

Maar het zijn vooral de klassieke domineestaken die hun enthousiasme wekken: bijna 80 procent noemt voorgaan in de zondagsdienst als meest geliefde onderdeel van het werk. Op de tweede plaats staat het pastoraal werk. Op het lijstje met voorkeuren bungelen jongerenwerk en missionaire activiteiten onderaan.

Introvert
Landelijk secretaris (scriba) Arjan Plaisier van de Protestantse Kerk wil niet spreken van een kloof tussen landelijk beleid en plaatselijke praktijk. Volgens hem hebben gemeenten volop aandacht voor missionair en diaconaal werk, maar wordt dat vaak uitgevoerd door anderen dan de predikant.

Ruim vijfhonderd protestantse voorgangers komen maandag bijeen in de Nieuwe Kerk in Amsterdam om het jubileum van hun kerk te vieren. Het beoogde hoogtepunt van de dag is een fotoshoot van de dominees in toga op de Dam. De dominee anno 2014 komt uit de enquête naar voren als een introverte persoonlijkheid met relatief weinig contacten buiten de kerk. "Het gaat om keuzes maken in dit vak", zegt dominee Lennart Aangeenbrug vandaag in Trouw. "We kunnen niet aan alles evenveel tijd besteden. Voor mij geen politiek of voetbalclub." De dominees zijn in meerderheid man, maar de vrouwelijke predikanten stomen langzaam op: van 18 procent in 2006 naar 22 procent in 2014.

Abonnees lezen vandaag in Trouw het Verdiepingsverhaal 'Tevreden gaat de dominee zijn eigen gang', waarin de resultaten van de enquête uitgebreider besproken worden.

De archetypische dominee

- is een man van ongeveer 55
- is gehuwd
- heeft uitwonende kinderen
- beschouwt de Bijbel als het woord van God maar neemt die niet al te letterlijk
- vergelijkt zichzelf graag met een gids of een coach
- is nauwelijks actief op sociale media
- leest Trouw

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden