Dominees hekelen 'te pro-Palestijnse' koers van PKN

De koers van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) ten opzichte van Israël is veel te pro-Palestijns en dat is reden tot zorg. Dat stelt een groep behoudende PKN-predikanten in het manifest 'Onopgeefbaar verbonden', dat ze vandaag overhandigen aan het moderamen (dagelijks bestuur) van de Protestantse Kerk.

Volgens de tien auteurs, die zich 'het Israëlberaad' noemen, is er in de PKN steeds minder aandacht voor "de bijzondere weg die God in Christus gaat met betrekking tot Israël". De PKN zou er een te seculiere en te politieke visie op na houden. "De kerk mag zich niet laten leiden door slogans uit het politieke debat of uitspraken van de Verenigde Naties, maar dient haar richtsnoer te zoeken in het Woord van God."

De predikanten erkennen dat het Palestinaconflict weliswaar 'complex' is en 'vele invalshoeken' kent, maar, zo benadrukken ze, in de PKN zou anders dan nu het geval is eigenlijk maar één visie te horen moeten zijn. De kerk is, staat er, "onopgeefbaar met Israël verbonden". "Het spreken over het Joodse volk is geen zaak in de marge van het belijden van de kerk, maar raakt aan het hart van het geloof."

'Onopgeefbaar Verbonden' staat in een lange traditie van brochures, pamfletten en manifesten waarin PKN'ers elkaar de maat nemen wat betreft Israël. Dit manifest keert zich tegen het 'Kairos-document' (een 'noodkreet' van Palestijnse christenen waarop de PKN positief reageerde) en de Israël-Palestina-Nota, een kerkelijk discussiestuk uit 2008. "De visie die in beide documenten wordt verwoord is ons inziens te eenzijdig (lees: pro-Palestijns, red) en verlaat te zeer het spoor dat wij als kerken na de Tweede Wereldoorlog hebben gekozen." De opstellers 'constateren' in de kerk aversie "tegen het volk dat God zich heeft uitverkoren".

'Onopgeefbaar verbonden' noemt kritiek op de staat Israël een "moderne vorm van het oude antisemitisme". "Waren vroeger de Joden het mikpunt van de haat der volken te midden waarvan zij woonden, nu keren velen in de kerk zich tegen het nationaal tehuis en wijzen de staat Israël aan als oorzaak van alle ellende in het Midden-Oosten." Volgens 'Onopgeefbaar verbonden' moet de kerk "verantwoordelijkheid durven nemen, ook al kan dat hinderlijke politieke consequenties hebben. Bij het verlangen naar vrede in het Midden-Oosten mogen we nooit in botsing komen met het Woord van God". De auteurs menen dat de Palestijnse kwestie 'ten diepste' een religieus conflict is, dat gefrustreerd wordt door moslims. "Moslims zijn niet geneigd om een compromis te aanvaarden. De Arabieren zullen net zolang strijd blijven voeren totdat de 'zionistische entiteit' is weggevaagd".

'Onopgeefbaar verbonden' sluit naadloos aan bij een brochure die de Gereformeerde Bond - de behoudende vleugel van de PKN - een paar maanden geleden uitbracht. Ook hierin werd de 'te kritische' houding van de PKN als het gaat om Israël gehekeld. De tien ondertekenaars (waaronder wederom een lid uit het bestuur van de Gereformeerde Bond) van 'Onopgeefbaar verbonden' hopen op 'hernieuwde bezinning' in de PKN.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden