Dominees betalen te veel belasting

AMSTERDAM - Predikanten betalen jaarlijks 2500 tot 5000 euro te veel belasting. Dat zegt fiscalist L.Cheizoo uit Zuidhorn. Op de halfjaarlijkse conferentie van het predikantenplatform Op Goed Gerucht, morgen in Doorn, zal hij zijn bevindingen toelichten.

Volgens Cheizoo is het voor een predikant mogelijk om zich te laten registreren als 'vrije beroepsbeoefenaar'. Die status geeft hem andere rechten en plichten. De predikant moet dan bijvoorbeeld een winst- en verliesrekening (laten) opstellen. Al met al levert de constructie een jaarlijks belastingvoordeel op van minimaal 2500 tot maximaal 5000 euro.

Predikanten die kiezen voor de status van 'vrije beroepsbeoefenaar' kunnen bij de fiscus, vanwege gewijzigde omstandigheden, vragen om herziening. Volgens Cheizoo kunnen ze dan het totale misgelopen bedrag over de afgelopen vijf jaar, plús rente, alsnog terugkrijgen.

De Bond van Nederlandse Predikanten, de officiële belangenbehartiger, meent dat de fiscale constructie niet mogelijk is. Secretaris ds. C.Rensink: ,,Goed dat iemand het van tijd tot tijd opwerpt, maar predikanten zijn geen ondernemers.'' Ze voldoen volgens Rensink niet aan de criteria die daarvoor gelden. ,,Maar mocht deze man gelijk hebben, dan zullen we er alles aan doen om onze leden op de hoogte te brengen.''

,,Dit had de bond natuurlijk moeten uitvinden'', zegt ds. J. de Vlieger uit Nijeveen, betrokken bij de Gerucht-dag in Doorn. ,,Dat je zoiets via via moet ontdekken, kan eigenlijk niet.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden