Dominee wil meer 'God verdomme' horen

Rikko Voorberg Beeld EO / Chris van Beek
Rikko VoorbergBeeld EO / Chris van Beek

Het meest omstreden woord in de Nederlandse kerken verdient eerherstel. 'God verdomme' is een uitstekend medicijn tegen ons doorgeslagen relativisme, vindt de Amsterdamse predikant Rikko Voorberg. Hij pleit voor meer hartgrondig vloeken, voor 'rollende godverdommes'.

In een 'preek' in nrc.next noemt hij de vloek donderdag 'een gebed, voor atheïsten, ongelovigen en seculieren, voor christenen en moslims'. Voorberg, die aan het hoofd staat van de gereformeerde pioniersgemeente Stroom-West, reserveert de krachtterm voor 'dingen die echt niet kunnen of mogen'. Het leed dat de strijders van de Islamitische Staat aanrichten, bijvoorbeeld. "En een separatistenwoordvoerder die zei: hadden ze hier maar niet moeten vliegen, het is oorlog. God verdomme dit, hij gelooft het echt."

"En de politicus die beweerde dat het barmhartig is om vluchtelingen de noodzakelijke levensbehoeften te onthouden, omdat er hier toch geen toekomst voor ze is. God verdomme. Wie God verdomme heeft leren fluisteren, het heeft leren huilen en het soms ook heeft leren schreeuwen, creëert een bedding voor de verlammende wanhoop en voor ons onvermogen."

Voorberg mengde zich eerder dit jaar al in de controverse over de pedoseksueel Benno L. De theoloog nodigde hem uit om, als het niet anders kon, bij hem in de straat te komen wonen. Dat leverde hem onder meer doodverwensingen op. Vorig jaar werd hij genomineerd voor de titel 'meest spraakmakende theoloog'.

Waarom hebben we voor leed zo'n stevige term nodig?
Voorberg: "Zoals ik schrijf: er is niets ergers voor ons als mensheid om niet meer te geloven dat iets vervloekt kan zijn. Dat het woord 'godverdomme' nu zo'n slechte reputatie heeft, komt doordat we het meestal verkeerd gebruiken. 'God verdomme' is een aanvoegende wijs. Er hoort altijd iets achter: 'God verdomme oorlog', bijvoorbeeld. Je benoemt het kwaad en vraagt God om er zich over te ontfermen."

IS wordt alom veroordeeld. Welke meerwaarde biedt de vloek?
"Vloeken is meer dan alleen kwaad benoemen. Je onthoudt je bewust van verdere oordelen. Die laat je over aan iemand achter deze werkelijkheid, iemand die het hart van mensen ziet. Voor gelovigen is dat God, maar ik merk dat veel niet-gelovigen ook zo iemand aanroepen. Vind ik hoopgevend."

"Sommige problemen zijn duidelijk heel fout. Denk aan de vluchtelingen die in ons land de straat op worden gestuurd omdat ze zijn uitgeprocedeerd. Die marginalisering, dat onrecht; dat kun je objectief kwaad noemen. Over de aanpak van dat probleem kun je van mening verschillen. Dan beland je direct op politiek en ideologisch terrein. Bij het vloeken voorkom je dat. Je wijst geen schuldige aan."

Is 'God verdomme' geen ijdel gebruik van Gods naam, een overtreding van het derde gebod?
"Nee hoor. Als je kwaad benoemt en zegt: dat moet verdoemd worden, dan doe je hetzelfde als de psalmschrijvers. Het Oude Testament staat vol met klaagzangen over mensen die anderen het leven onmogelijk maken. Daarin komen flink wat vloeken voorbij. De slachtoffers vragen God om er iets aan te veranderen, omdat hen dat zelf niet lukt. Je misbruikt Gods naam pas als je over futiliteiten verdoemenis vraagt."

Rekent u op bijval?
"Ik doe geen oproep, ik geef een theologische reflectie op hoe je met onrecht omgaat. Op Facebook en Twitter krijg ik aardig wat positieve reacties. Natuurlijk, mijn vrienden en volgers kennen mij een beetje. Maar volgens mij doe ik hiermee iets belangrijks, ook al is het misschien controversieel."

U bent niet uit op een relletje?
"Nee nee! Echt niet."

null Beeld De Bond tegen Vloeken ziet vloeken als een ernstige vorm van taalverruwing
Beeld De Bond tegen Vloeken ziet vloeken als een ernstige vorm van taalverruwing
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden