Dominee Visser start in Rotterdam dealpand drugs

Van een onzer verslaggevers ROTTERDAM - Op initiatief van de predikant ds. Hans Visser is sinds enige tijd in Rotterdam een pand in gebruik waar verslaafden heroïne en cocaïne kunnen kopen en gebruiken.

Volgens Visser, die dit gisteren bekend heeft gemaakt, is het project bedoeld om de handel in harddrugs in Rotterdam te reguleren. De exploitatie van het dealpand staat onder de hoede van de onafhankelijke stichting 'tot regulering van de drugshandel'. In het bestuur van deze stichting hebben twee dealers zitting, die ook mede-verantwoordelijk zijn voor de drugsverkoop in de Pauluskerk, waarvan Visser namens de Stichting voor kerkelijk sociale arbeid (KSA) de coördinator is.

Visser heeft de gemeente Rotterdam niet ingelicht over de ingebruikname van het pand. De predikant voelt zich na het begin van de actie 'Victor', waarbij de politie binnen een half jaar tijd drieduizend overlastgevende verslaafden van de straat plukte, niet meer gebonden aan afspraken met het stadhuis. “Alleen met een enkele ambtenaar of politieman onderhoud ik nog pro forma contacten”, aldus de dominee.

Tijdens vergaderingen hebben, naast de acht Rotterdamse drugsdealers die aan het project meewerken, ook handelaren uit Terneuzen en Amsterdam belangstelling hebben getoond, aldus Visser. “Als de opzet slaagt, kan dezelfde werkwijze misschien in andere steden navolging krijgen. Maar zo'n landelijke ontwikkeling kan pas haar beslag krijgen als initiatieven in betrekkelijke rust worden uitgeprobeerd.”

Visser noemt regulering van de drugshandel noodzaak, nu de actie 'Victor' de drugoverlast in Rotterdam niet heeft doen verminderen. “De overlast wordt heen en weer gepompt. De illegalen moeten steeds dieper onderduiken. Elementaire rechten van drugsgebruikers worden geschonden, doordat zij nauwelijks juridisch verweer plegen. Ondanks de repressie is de totale drugsscene intact gebleven. De gemeente en de hulpverlening lijken nauwelijks in staat de juiste voorzieningen te treffen. Wij proberen daar dus wat aan te doen.”

Zowel de gemeente Rotterdam als de politie wilde gisteren niet reageren op de initiatieven van Visser. Eerst willen zij de precieze beleidsvoornemens van de predikant kennen. Volgens hem ligt het in de bedoeling meer gebruikerspanden te openen en daarnaast onderkomens te zoeken voor mensen die willen afkicken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden