Dominee Visser begint nieuwe opvang

rotterdam – Uit onvrede met het Rotterdamse daklozenbeleid heeft dominee Hans Visser van de vroegere Pauluskerk een nieuwe stichting opgericht.

Daklozen in de havenstad moeten verplicht in een resocialisatietraject anders krijgen ze geen toegang tot de dag- en nachtopvang. Volgens de gepensioneerde predikant vallen bepaalde groepen zo buiten de boot.

De predikant rekent daartoe hardnekkig verslaafden, illegalen, overlast gevende psychoten, en daklozen die op straat willen leven. Er is geen laagdrempelige opvangadres meer voor deze moeilijke groepen, zegt Visser.

Zowel hij als voorzitter Nora Storm van de Rotterdamse Junkiebond zien steeds meer daklozen op straat leven, maar een schatting maken vinden ze lastig. Storm wijst ook op de opgelaaide drugsoverlast in het Oude Westen. Volgens haar worden sinds de start van de nieuwe aanpak drie jaar geleden, verslaafde daklozen ’rondgepompt’ tussen de enkele tientallen hulpverleningsadressen in de stad, in plaats van echt vooruit geholpen te worden. „Het is bedden vullen.”

De Stichting Ondersteuning Stemlozen heeft inmiddels al een pand in Rotterdam voor illegale daklozen die al tientallen jaren in Nederland zijn.

Het Rotterdams college noemt het daklozenbeleid een succes. Wethouder Kriens (zorg) schat dat zo’n driehonderd Rotterdamse daklozen en verslaafden buiten het hulpverleningscircuit vallen. De andere 2600 volgen een individueel programma om te reïntegreren in de samenleving.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden