Dominee: 'Sociaal netwerk rond Benno L. beschermt kinderen'

In de Leidse Apollolaan is een bewakingscamera opgehangen. De voor kindermisbruik veroordeelde oud-zwemleraar Benno L., die zijn straf heeft uitgezeten, woont sinds kort in de Apollolaan en dat veroorzaakt veel onrust in de wijk. Beeld anp
In de Leidse Apollolaan is een bewakingscamera opgehangen. De voor kindermisbruik veroordeelde oud-zwemleraar Benno L., die zijn straf heeft uitgezeten, woont sinds kort in de Apollolaan en dat veroorzaakt veel onrust in de wijk.Beeld anp

Dankzij de steun van verschillende kerken in Leiden kan de vrijgekomen pedoseksueel Benno L. in die stad blijven wonen. Op verzoek van gemeente, politie, justitie en reclassering schakelde de Leidse dominee Ad Alblas vrijwilligers in die bij diverse Leidse kerken zijn aangesloten. De begeleiding door vrijwilligers is een belangrijke voorwaarde van de autoriteiten voor een veilige voortzetting van huisvesting van Benno L. in een Leidse seniorenflat.

Dora Rovers

Alblas, tevens voorzitter van de Raad van Kerken in Leiden, kreeg op een eerste oproep de ex-gedetineerde buiten de deur te gaan vergezellen, direct al veel positieve reacties. "Dat verliep heel vlot. In een aantal uren had ik al bijna twintig vrijwilligers. Het komend weekend, wanneer mensen elkaar in hun kerken ontmoeten, zal dat aantal nog verder oplopen."

Inschakeling van vrijwilligers is overigens iets waarmee L. volgens Alblas zelf mee is aangekomen. "Dat heeft hij zelf aangereikt, om zo herhaling te voorkomen."

Schaduw
De dominee benadrukt dat de mensen die zich via hem als vrijwilliger hebben gemeld, ook precies dat voor ogen staat. "Het sociale netwerk rond Benno L. is in de eerste plaats bedoeld ter bescherming van de buurt en de kinderen. Er is geen sprake van mild denken over welke vorm van pedofilie dan ook, waarbij een kinderleven wordt geruïneerd of een schaduw krijgt."

Behalve uit solidariteit met de buurt is hulp vanuit de kerk bij uitstek op zijn plaats vanwege het humane aspect. "Als de straf is uitgezeten, moeten we die niet als een soort volksgericht nog eens dik overdoen of verlengen", zegt Alblas. "Compassie is voor mij een belangrijk geloofsthema. Dat gaat ervan uit dat je de zwakken moet beschermen en dat je iedereen een nieuwe kans geeft."

Volgens de dominee staan de vrijwilligers "als het nodig is nu al klaar" om een einde te maken aan het isolement waarin de ex-zwemleraar uit Den Bosch verkeert. Diens begeleiding door de vrijwilligers zal bestaan uit praktische zaken. "Eigenlijk alles waarvoor je de deur uitgaat. Van een frisse neus halen, tot aan boodschappen aan toe", aldus Alblas.

Ironisch
De dominee verwijst naar onderzoek dat recent onder de aandacht is gebracht waaruit blijkt dat het risico op herhaling van zedendelicten geringer is met een sociaal netwerk. "Ook dat toont aan dat ik niet louter meedoe vanuit een wereldvreemd geloof."

Of het niet ironisch is dat uitgerekend de kerk, verantwoordelijk voor seksueel misbruik in het verleden, een pedoseksueel bijstaat? "Wij gaan er niet met een etiketje 'kerk' staan, dat past ons niet. Maar wij zijn ook burgers van Leiden. Als ik voorzitter zou zijn geweest van bijvoorbeeld een voetbalclub dan had ik ook binnen dat netwerk naar vrijwilligers gezocht."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden